AlgemeenNieuws

ADM mag GrainCorp niet overnemen

Sydney – Archer Daniels Midland (ADM) mag GrainCorp niet overnemen van de Australische overheid. Volgens minister van financiën Joe Hockey schaadt de deal het nationale belang.

Veel graantelers waren bang voor gebrek aan voldoende competitie onder inkopers van graan en verminderde toegang tot graanopslagen, logistiek en distributie.

Het Amerikaanse ADM was bereid 2,8 miljard Australische dollar (1,88 miljard euro) te betalen voor GrainCorp, de laatste grote Australische graanhandelaar. ADM wil met de aankoop een sterke positie verwerven op de graanexport naar Azië. ADM is meer dan haar concurrenten nu afhankelijk van de Amerikaanse markt. ADM maakte eind vorige week nog bekend om boeren gerust te stellen 200 miljoen Australische dollar te investeren in agrarische infrastructuur in Australië.

Binnen de regeringscoalitie bestond frictie over hoe om te gaan met de overname. De Liberal Party van premier Tony Abbott is vrijhandelsgezind en meent dat Australië als land met groot oppervlak maar betrekkelijk weinig inwoners niet zonder buitenlands kapitaal kan. “Het moet duidelijk zijn”, aldus Abbott tijdens de verkiezingen, “dat Australië open staat voor zaken”. In 2001 werd de overname van oliemaatschappij Woodside geblokkeerd en in 2011 de overname van de ASX-beurs.

De coalitiegenoot, de National Party, is van oudsher een partij voor boeren, die later de blik heeft verbreed naar het platteland als geheel. De partij kreeg het anders dan bij voorgaande coalities met de liberalen niet voor elkaar de ministerspost van Hockey te bemachtigen. Volgens Abbott is van een politieke deal geen sprake. “Ik betwijfel of er enige andere G20-economie zou zijn waar een grote buitenlandse partij een monopolie zou kunnen kopen in een grote industrie.”

De topvrouw van GrainCorp, Alison Watkins, treedt nu af. Watkins speelde ‘hard to get’ met ADM, dat meermalen haar bod moest verhogen om goedkeuring van het GrainCorp-management te krijgen. Hockey zei “open te staan” voor een vergroting van het ADM-belang in GrainCorp tot 25 procent. ADM denkt hierover na.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin