VarkensNieuws

Acties van varkenshouders op stapel

Doetinchem – Varkenshouders sluiten harde acties bij Vion niet uit als de daling van de varkensprijs van het Duitse Vion Nord van afgelopen week niet ongedaan gemaakt wordt. Dit schrijven individuele varkenshouders in een brief aan de directie van het vleesbedrijf.

In de brief laten de varkenshouders in Noord- en Oost-Nederland en op de Veluwe hun ongenoegen blijken over de lage prijzen.

Meerdere varkenshouders, waaronder Willy Wolfkamp, oud-voorman van varkenshoudersvakbond NVV Salland, grepen de prijsverlaging aan om een brandbrief te sturen naar Vion Nord. Ze vragen de prijsverlaging van vorige week op te heffen voor vrijdag, anders dreigen er acties.

Boos over extra marge slachterijen

De varkenshouders zijn boos over de extra marge die de slachterijen door de prijsverlaging hebben. Zo’n dertig varkenshouders van de Veluwe gaan zich verenigen om binnenkort actie te voeren. Ook bij een groep varkenshouders in Noord-Nederland en in de Achterhoek zijn acties op gestart, aldus Wolfkamp.

Ook Vion Nederland verlaagt de varkensprijs. Lees de marktanalyse over de Vion-prijs

‘Prijsverhoging logischer geweest’

“Met grote verbijstering hebben we kennis moeten nemen van de verlaging van de notering van Vion Nord met 5 cent”, schrijven de varkenshouders, “terwijl iedereen had verwacht dat de prijzen zouden stijgen.” Diverse omstandigheden hadden volgens de briefschrijvers moeten leiden tot prijsverhoging. “Afloop van de vakantie, dus extra vraag vanuit de verwerkende industrie, mooi weer: extra vraag naar barbecuevlees en niet te vergeten het krappe aanbod.”

“Wij varkenshouders uit Salland en Noord-Nederland gaan hier niet mee akkoord en eisen dat deze daling onmiddelijk ongedaan wordt gemaakt”, zo staat in de brief.

NVV houdt vast aan ingeslagen koers via POV

Ingrid Jansen, voorzitter van de NVV, laat in een reactie weten dat de brief richting Vion een actie is van individuele varkenshouders en de NVV vasthoudt aan de ingeslagen koers via de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Die koers heeft als insteek meer rendement en marktkracht voor de varkenshouders.

Eric Douma van LTO laat in een reactie weten dat hem niets bekend is van acties die op stapel staat.

Nog geen reactie Vion

Vion laat weten dat het nog geen reactie kan geven omdat er nog geen brief bekend is.

Vier jaar geleden werden in supermarkten stickers op vlees werd geplakt als actie tegen de slechte varkensprijzen, waarbij de supers aangewezen werden als boosdoener.

Beheer
WP Admin