AlgemeenAchtergrond

Acties ov in Den Haag en Rotterdam

In Amsterdam en Utrecht heeft de rechter ze vandaag verboden, maar in Rotterdam en Den Haag gaan ze woensdag ‘gewoon’ door: publieksvriendelijke acties in het openbaar vervoer.

Abvakabo FNV wilde dat zijn leden woensdag in die vier steden enkele uren geen kaartjes zouden controleren als protest tegen het voornemen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Woensdag is namelijk een hoorzitting over die plannen in de Tweede Kamer.

De vervoersbedrijven in Utrecht en Amsterdam spanden een kort geding aan en kregen gelijk. De acties mogen niet. De vervoersbedrijven in Rotterdam en Den Haag stapten niet naar de rechter. Het protest in de havenstad wordt georganiseerd door Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten doet dat in de hofstad.

De advocaten van de ov-bedrijven GVB (Amsterdam) en GVU (Utrecht) betoogden dinsdag dat de rechter het protest zou moeten verbieden, omdat de vervoerders niet over de AOW-leeftijd gaan. De verhoging zou niets te maken hebben met collectieve onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers en werknemers. Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen zei in een reactie ,,behoorlijk verbijsterd” te zijn over de uitspraak.

HTM kondigde aan, indien de acties toch doorgaan, de gederfde inkomsten op de FNV te verhalen. ,,HTM vindt zich geen partij in dit conflict, omdat het een politiek issue betreft waarover het bedrijf geen zeggenschap en invloed heeft”, aldus de vervoerder. De Rotterdamse RET zegt de acties niet te steunen en woensdag de controlepoortjes aan te zetten. Gederfde inkomsten, zo zei een zegsvrouw, zullen overigens niet worden verhaald op de vakorganisatie.

Beheer
WP Admin