AlgemeenAchtergrond

ABF verliest fors terrein door lage marges retail

Associated British Foods (ABF) verloor woensdag bijna 6 procent nadat het teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte. De onderneming maakte bekend dat de omzet in het laatste kwartaal 9 procent is gestegen.

De brutowinst bleef echter ondanks goede prestaties van de suikerdivisie gelijk op 319 miljoen Britse ponden en de nettowinst is zelfs gedaald. De problemen van ABF centreren zich vooral op dunne marges bij de retaildivisie Primark, die bestaat uit 204 winkels. De winkels kunnen
hogere grondstofprijzen (vooral katoen, maar ook wol) niet tijdig aan de afnemers doorberekenen. ABF stelde de winstverwachting negatief bij. Veel klanten van Primark zijn jongedames, en zij geven voorzichtiger uit nu de werkloosheid onder jongeren aanhoudt.

Machinebouwers Agco, Case New Holland (CNH Global) en John Deere zien juist de waarde van hun aandelen stijgen. De stijging volgt op een serie nieuwe aandeeladviezen die banken uitbrengen voor mogelijke investeerders in de mechanisatiesector. Zakenbank Goldman Sachs heeft een koersdoel voor Agco verhoogd van 60 tot 68 dollar. RBC Capital verhoogde voor Agco het koersdoel van 54 tot 64 dollar. Het aandeel staat nu op een kleine 58 dollar.

Analisten zien eigenlijk alle seinen op groen staan voor mechanisatiebedrijven. De prijs voor landbouwgewassen als graan, suiker en soja lijkt op een hoog niveau te blijven, terwijl ook vanuit de bouwsector de vraag naar machines langzaamaan weer toeneemt. Opvallend positief is ook de mededeling van CNH Global dat juist in de West-Europese markt de vraag naar zwaardere trekkers en combines weer toeneemt.

Agriconcern Bunge zag de afgelopen week de koers rustig oplopen. Op donderdag steeg de koers verder nadat de Amerikaanse onderneming uitstekende kwartaalcijfers rapporteerde. Bunge profiteert van een grote vraag naar graan.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin