AkkerbouwNieuws

Aardappelproefvelden WUR vernield

Valthermond – In Valthermond en in de gemeente Eemsmond zijn door onbekenden twee aardappelproefvelden van Wageningen Universiteit vernield. Op beide locaties zijn aardappelplanten uit de grond getrokken.

Op deze proefvelden werd onderzoek gedaan naar aardappelen met een duurzame resistentie tegen phytophthora. Dan zijn veel minder bestrijdingsmiddelen nodig.

Binnen het DuRPh-onderzoek wordt gebruik gemaakt van genetische modificatie met aardappeleigen resistentiegenen. Bij het BioImpuls-onderzoek wordt gebruik gemaakt van biologische veredelingstechnieken. In het vernielde proefveld bij Valthermond stonden ruim honderd verschillende aardappeltypes: vatbare rassen, wilde aardappelsoorten met resistentie, resistente genetisch gemodificeerde planten, biologische resistente rassen en ouders van toekomstige aardappelrassen.

De wetenschappelijke schade door de vernielingen is volgens Wageningen Universiteit groot, vooral omdat er nu een onderbreking zit in de vele jaren verzamelde waarnemingen over hoe phytophthora zich aanpast aan resistentiegenen in aardappel. De onderzoekers streven er naar dat de resistente aardappels jarenlang hun weerstand houden tegen de ziekte.

Beheer
WP Admin