AkkerbouwAchtergrond

Aardappelexport en verwerking lopen als een trein

De export en verwerking van aardappelen staan dit seizoen op een hoog niveau. Dat terwijl de aardappeloogst kleiner uitvalt dan normaal.

In de belangrijkste aardappelgebieden in Noordwest-Europa zijn afgelopen seizoen minder aardappelen geteeld en vallen ook nog eens de opbrengsten per hectare veel lager uit dan de topoogst in 2011. Ook in Nederland zijn veel minder aardappelen geoogst dan we in de afgelopen jaren gewend zijn. Desondanks gaan zowel export als verwerking als een speer.

De export bereikte eind november een stand van bijna 360.000 ton, blijkt uit cijfers van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel. Daarmee maken de Nederlandse exporteurs het beste seizoen mee sinds het jaar 2000. In 2000 bereikte de export na een extreem goed jaar een totaalstand van meer dan 1,4 miljoen ton. In de jaren daarna zakte de export terug naar een niveau van 850.000 tot 1,1 miljoen ton.

Vorig jaar hadden de exporteurs het bijzonder moeilijk om aardappelen te verkopen over de grens en zakte de uitvoer tot onder de 800.000 ton. De Nederlandse export kan de opsteker van dit seizoen dus erg goed gebruiken. Opvallend daarbij is dat de export het vooral moet hebben van de oogstproblemen als gevolg van het extreem natte weer in het Verenigd Koninkrijk. De export vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk is tot en met november al gestegen naar bijna 51.000 ton. Ook de Belgen exporteren dit seizoen heel veel aardappelen naar Engeland.

Hoewel de afzetgroei naar het Verenigd Koninkrijk, België en ook Duitsland de boventoon voert, valt op dat de exporteurs naar heel veel landen meer aardappelen weten te verkopen. Ook verre bestemmingen kopen meer, ondanks de relatief hoge aardappelprijzen.

De aardappelverwerkende industrie heeft dit seizoen totnogtoe 5,5 procent meer aardappelen verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Productschap Akkerbouw. In de maanden juli tot en met november is in totaal bijna 1,54 miljoen ton aardappelen verwerkt in Nederland. Vooral in juli zijn meer aardappelen verwerkt, maar ook in oktober en november draaien de fabrieken veel meer aardappelen in het vet. In de laatste twee maanden nemen de fabrieken ondanks het veel hogere prijspeil ruim 7,5 procent meer aardappelen af dan in dezelfde maanden van 2011.

De aardappelen die de industrie verbruikt zijn niet alleen van Nederlandse telers afkomstig. In verhouding tot vorig jaar is zelfs sprake van een groter volume uit import. In november liep het importaandeel in de verwerking op naar 41 procent. Dat betekent dat de fabrieken in november in totaal 127.700 ton aardappelen importeerden om in hun grondstofbehoefte te voorzien. De import was daarmee ruim 25.000 ton groter dan een jaar geleden. De afname van Nederlandse aardappelen was een fractie kleiner dan in november 2011.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin