AkkerbouwAchtergrond

’Aardappelexport alleen uit aaltjesvrije gebieden’

Brussel – Het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in België pleit voor een aanpak per arrondissement om de export van aardappelen naar Rusland weer op gang te krijgen. De export ligt ruim een week stil.

De Russische voedselautoriteit vond vorige maand een paar keer het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis in aardappelen uit België. Daarop verscherpte de Belgische voedselautoriteit FAVV de eisen voor de export naar Rusland. De aardappelen moeten afkomstig zijn van percelen waar onderzoek heeft aangetoond dat het vrij is van het aaltje. Dat geldt ook voor aardappelen die vanuit Nederland of Frankrijk via België naar Rusland gaan.

In Vlaanderen zijn veel percelen op vrijwillige basis onderzocht op aardappelcysteaaltjes, zegt ABS-secretaris Guy Depraetere. ”De uitslagen zijn per arrondissement opgesteld. Wij willen niet dat dat per gemeente gebeurt, want dan zijn positieve uitslagen in sommige gevallen te herleiden naar een individuele teler. Die krijgt dan strenge maatregelen opgelegd wat betreft vruchtwisseling en rassenkeuze.”

Volgens Depraetere zijn er arrondissementen zonder aaltjesprobleem. ”Dat betreft Hasselt en Turnhout in Vlaanderen. In Wallonië zijn de provincies Luxemburg, Luik, Namen, Waals Brabant en de arrondissementren Thuin en Soignies vrij. Wij stellen voor alleen aardappelen te exporteren naar Rusland die zijn geteeld in de vrije gebieden. Nu is veel export overgenomen door Nederland. Maar de export vanuit België naar Rusland komt langzaam weer op gang. Rusland vraagt heel veel aardappelen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin