AkkerbouwNieuws

Aardappelen trekken langzaam bij

Dronten – De vroege aardappeloogst is laat en fijn. Door groeizaam weer begint het gewas de achterstand die door het koude voorjaar is opgelopen te compenseren. En toch bederft de areaalgroei de stemming niet.

De nieuwe aardappeloogst is een week of twee later dan normaal, maar de eerdere forse achterstand door het koude voorjaar is al wel wat ingelopen. Dat zegt Dick Zelhorst, directeur bij Aviko Potato. De tonnages van de vroege oogst zijn wat lager dan gebruikelijk, maar ook dat kan in de loop van het seizoen bijtrekken. “Vanwege het hogere knollenaantal per plant in de vroege oogst valt het product fijner. Maar bij gunstig weer, zoals nu, kunnen de aardappelen voor latere levering nog flink groeien. Zeker als de zon nu wat meer gaat schijnen. Dat is ook voor de drogestofontwikkeling en dus de efficiëntie van de fabriek, van groot belang.”

De nieuwe oogst kwam vanwege het koude voorjaar later op gang dan Aviko gewend is, maar het bedrijf kan nog teren op de oude oogst. “Wij gebruiken het ras Agria voor vooral onze verse frites. Dat ras kunnen we lang bewaren met behoud van de mooie bakkleur. We schakelen altijd wat later over. Als het goed gaat doen we dat dit jaar in week 29.”

Over de aanvoer maakt Zelhorst zich, ook gezien de recente areaalgegevens, weinig zorgen. “Uit de CBS-cijfers blijkt dat het aardappelareaal  vooral op zandgrond flink is gegroeid. Een groot deel ervan zijn zogenaamde af land-aardappelen. Er komt dus voldoende aanbod. Als het langer blijft staan, krijgen we meer tonnen en komt de grofte er ook wel in. Maar het weer blijft koopman. Een langere periode van droogte kan de situatie weer volledig op de kop zetten.”

Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant ziet dat er de laatste tijd dankzij het groeizame weer wat loof is bijgegroeid, maar het houdt volgens hem nog niet over. “Overal hoor je de angst dat aardappelen dit seizoen onvoldoende gaan opbrengen. Ondanks het gegroeide areaal. De termijnmarkten reageren daar ook op.”

Gezien de gewasontwikkeling staat het loof nog steeds wat mager, meent Hooijman. “De knolzetting is normaal. Die aardappelen hebben blad nodig om te groeien. Alles hangt af van het weer in de komende drie weken.”

Op het gebied van ziekten is het relatief rustig, voegt Hooijman toe.