AkkerbouwAchtergrond

Aardappelen groeien nu flink

Op de klei bij Tino van Dijk in Dronten (Fl.) beginnen de aardappelen nu pas echt te groeien. De uien bespuit hij nu om de 3 dagen tegen onkruiden, de bieten staan in het 4-6 bladstadium.

Tino van Dijk is klaar met het aanfrezen van de aardappelen. De aardappelen komen nu net boven. “Het begint nu eigenlijk pas te groeien”, vindt Van Dijk. Op 18 mei spoot hij de aardappelen tegen onkruid. Toch verwacht hij dat het gewas nu met de hogere temperaturen een snelle inhaalslag zal maken. “Ik verwacht nog steeds in de tweede week van juni te kunnen beginnen met selecteren, net als anders.”

Uien beregend

De uien groeien nu flink. Toch was de start niet optimaal. Een deel van het zaad lag in het begin droog, terwijl de eerste plantjes al boven kwamen. Om tweewassigheid zoveel mogelijk te beperken beregende Van Dijk de uien. Of het veel geholpen heeft, weet hij niet. “Een week later viel 30 millimeter regen.” De stand van de uien op dit moment noemt hij normaal. Om de drie dagen voert hij een LDS-bespuiting tegen onkruiden uit.

Bieten met wat onkruid

De suikerbieten staan momenteel in het 4-6-bladstadium. Een deel van de bieten werd net voor het weekend gezaaid, het andere deel erna. Nu is in de stand van het gewas nog steeds een klein verschil te zien. In de bieten staat een klein beetje onkruid. De omstandigheden om de onkruiden te bestrijden vindt Van Dijk gunstig, doordat er regelmatig wat regen valt.

Veel wind

Binnenkort wil de akkerbouwer nog kunstmest strooien in de zomertarwe, een laat perceel wintertarwe, de uien, de bieten en de aardappelen. Maar dan moet het eerst wat minder gaan waaien. Overigens lopen ook de granen iets achter op normaal, maar hierover maakt Van Dijk zich geen zorgen. Zeker nu de temperaturen weer stijgen, verwacht hij herstel van de gewassen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin