AlgemeenAchtergrond

‘Aanwijzing Natura 2000 herzien’

De aanwijzing van Natura 2000-gebieden in Nederland moet worden herzien.

Dat betogen de fracties van CDA en VVD. Ook LTO Nederland vindt dat het bedrijfsleven bij natuur meer ruimte moet krijgen.

Aanleiding vormt de brief die voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie afgelopen najaar stuurde aan premier Jan Peter Balkenende. Die had gevraagd om een herziening van het Natura 2000-beleid.

Barroso antwoordde een herziening niet nodig te vinden, onder meer omdat de Vogel- en Habitat-richtlijn voldoende ruimte zouden bieden aan economische ontwikkeling in en bij beschermde natuurgebieden. PvdD en VVD kregen gisteren steun voor hun verzoek om een spoeddebat met de premier over de briefwisseling. De PvdD ziet Balkenendes actie als poging het natuurbeleid af te schaffen.

Janneke Snijder (VVD) ziet in het antwoord van Barroso juist reden om het hele Natura-beleid te herzien. Volgens haar en Ger Koopmans (CDA) laat Barroso’s brief zien dat het Nederlandse natuurbeleid is doorgeschoten. Koopmans pleit voor herneming van in elk geval recente besluiten. Snijder wil verder weten waarom Balkenende de Kamer niet heeft geïnformeerd over de briefwisseling.

Ook LTO-bestuurder Tammo Beishuizen ziet openingen om het natuurbeleid te versoepelen. “Volgens Barroso bieden de richtlijnen genoeg ruimte aan het bedrijfsleven. Het kabinet is nu aan zet om meer ruimte te creëren.”

Beheer
WP Admin