AlgemeenAchtergrond

Aantal nachtegalen neemt snel af

Het aantal nachtegalen in de Nederlandse bossen is de afgelopen 25 jaar met 37 procent afgenomen.

Spotvogels zijn zelfs met 85 procent in aantal afgenomen. Biologen en vogelonderzoekers wijten de terugloop van de trekvogels in het bos aan de klimaatsverandering.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteiten van Groningen, Wageningen en Nijmegen, SOVON Vogelonderzoek Nederland en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag in een vooraanstaand Brits wetenschappelijk tijdschrift. Van koolmezen en bonte vliegenvangers was al bekend dat hun aantal snel afneemt. Nu is voor het eerst gekeken naar alle vogelsoorten die in de Nederlandse bossen broeden.

Volgens de wetenschappers hebben de trekvogels zich onvoldoende aangepast aan het feit dat de lente tegenwoordig zeker twee weken eerder begint dan normaal. Zodra de eerste blaadjes aan de bomen komen, verschijnen ook de rupsen. Vogels hebben rupsen nodig om hun broedsel te voeden, maar tegenwoordig is de rupsenpiek al voorbij als de vogels weer in Nederland komen. In Noord-Europa, waar het nog niet eerder voorjaar wordt, neemt het aantal bosvogels ook niet in aantal af.

Met vogels die in Nederland overwinteren gaat het goed, aldus de onderzoekers. Ook trekvogels die broeden in moerasgebieden vertonen geen achteruitgang. In moerassen zijn het hele jaar door voldoende insecten te vinden.

Beheer
WP Admin