AlgemeenNieuws

Aankoopgroep supermarkten breidt uit

Brussel – Het Belgische Colruyt, Zwitserse Coop en Italiaanse Conad sluiten zich aan bij de Europese retailalliantie Alidis.

Supermarktketens kopen een deel van de producten in hun assortiment via de alliantie gezamenlijk in. Onder de leden van Alidis zijn het Duitse Edeka, Franse Groupement des Mousquetaires en Spaanse Eroski.

€140 miljard

De zes leden die de supermarktalliantie straks telt, vertegenwoordigen samen een jaaromzet van €140 miljard. De toetreding van het trio moet nog door de mededingingsautoriteiten worden goedgekeurd. Alidis concurreert met inkoopallianties AMS, waar Ahold deel van uitmaakt, en Coopernic, bekend van Hypermarchés E. Leclerc.

“Door de grotere aankoopvolumes zal Colruyt Group de consument zeker meerwaarde kunnen bieden”, zegt Frans Colruyt, operationeel directeur van Colruyt. “Ik denk aan meer innovatie en variatie in het productaanbod en aan een nog betere verhouding tussen prijs en kwaliteit, zowel voor onze huismerken als voor de internationale merken.”

Leveranciers A-merken

De gezamenlijke inkoop omvat vooral A-merken. Leveranciers krijgen dus meer inkoopmacht tegenover zich. Maar Colruyt, in België marktleider, ziet vooral mogelijkheden voor toeleveranciers. De concurrentie wordt voor toeleveranciers misschien heviger maar de winnaars krijgen toegang tot nieuwe markten en kunnen volumes uitbreiden.

Daarnaast kunnen ze investeringen en marketingcampagnes voortaan op meer plaatsen spreiden. De alliantie Alidis werd in 2002 opgericht door “Mousquetaires” en Eroski, die in 2005 het gezelschap kregen van Edeka. De Alidis-leden zijn in meerdere landen actief. Zo heeft Colruyt meer dan 70 winkels in Frankrijk en enkele supermarkten in Luxemburg.

Wat gaan Ahold/Delhaize doen?

Inkoopallianties in de supermarktwereld zijn een ingewikkelde zaak. Vaak zoeken partijen van ongeveer dezelfde kracht elkaar op. Daarom wordt gespeculeerd over wat de voorgenomen combinatie van Ahold en Delhaize gaat doen. De keten wordt zo groot dat ze in hun huidige inkoopverbanden mogelijk uit de toon vallen.

Beheer
WP Admin