AlgemeenNieuws

‘Aanhang natuurclubs daalt’

Amsterdam – De totale aanhang van natuur- en milieuorganisaties is in 2012 gedaald tot het niveau van het jaar 2000. In totaal tellen de ruim honderd grote en landelijke organisaties nu 3,8 miljoen leden en donateurs, ruim 65.000 minder dan in 2011.

Dat is de uitkomst van het jaarlijkse onderzoek ‘De Vroege Vogels Parade’ van het gelijknamige Vara-radioprogramma dat zondag gepresenteerd worden.

Het Wereld Natuur Fonds verliest 5 procent van zijn donateurs maar blijft met 870.000 volgers toch de grootste organisatie. De nummer twee, Natuurmonumenten, zag het aantal leden juist toenemen met 4.500 tot 732.000. Het is voor de organisatie een trendbreuk, want het aantal daalde sinds 2001, toen nog 1 miljoen leden werden geteld. Veel opzeggers verwijzen volgens de organisatie naar de financiële crisis.

Bij de eerste telling in 1991 telden de radiomakers 2,3 miljoen betalende aanhangers In 2003 bereikte de ‘groene aanhang’ een piek met ruim 4,1 miljoen leden, aldus Vroege Vogels-eindredacteur Joost Huijsing. “In de politiek wordt gesuggereerd dat de interesse in natuur en milieu weinig meer voorstelt, maar het aantal leden is nog altijd meer dan tien keer zo groot als alle leden van politieke partijen in Nederland bij elkaar.

In de cijfers zit enige dubbeltelling, aldus Huijsing. Vroege Vogels schat zelf dat niet meer dan 100.000 mensen lid zijn van drie of meer van de organisaties die het programma onderzoekt. Gemiddeld is men lid of donateur van iets minder dan twee organisaties.