Foto: ANP VarkensNieuws

Chinees exportverbod Tönnies Rheda nog niet van de baan

Het Chinese exportverbod is voor Tönnies geen probleem. Dat laat de Duitse slachterijonderneming weten in vakblad Allgemeine Fleischer Zeitung (AFZ).

Dit artikel is 16 augustus geüpdatet

Volgens een woordvoerder zijn de exportbeperkingen naar China ‘geen thema meer’ en kan de Chinese markt vanuit diverse standplaatsen van de onderneming worden bediend’.

Het exportverbod geldt alleen voor de vestiging in Rheda- Wiedenbrück, vanuit de vestigingen in Weiβenfels en Sögel kan de onderneming gewoon varkensvlees exporteren.

Exportstop vanaf juni

China stelde in juni een exportstop voor de hoofdvestiging in Rheda-Wiedenbrück in wegens de coronauitbraak onder het personeel. Hier worden normaal 25.000 varkens per dag geslacht, maar de virusproblemen zorgden ervoor dat het werk tijdelijk geheel stil moest worden gelegd. Inmiddels kan Tönnies in deze vestiging weer 17.000 varkens per dag slachten. Na overleg met de autoriteiten kan in twee-ploegendienst worden gewerkt.

Personeel in eigen dienst nemen

Het concern is voorts druk bezig met de uitvoering van de plannen om het personeel in eigen dienst te nemen. Tot dusver maakte Tönnies gebruik van bij bemiddelaars aangestelde zzp’ers, veelal Oost-Europeanen. De regering wil dergelijke contractconstructies in de slachterijsector sowieso verbieden.

Beheer
WP Admin