Varkenshouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:29 jul 2020

UV-filter doodt luchtgedragen virus in varkensstal

Bedrijfsonderzoeksinstelling Seges Svineproduktion van de Deense varkenshouderij heeft een filter ontwikkeld waarmee door de lucht verspreide virussen uit de stal kunnen worden gehouden.

Het gaat om een chemicaliënfilter dat wordt doorgelicht met ultraviolette stralen. Dit doodt volgens Seges de virussen. Dat bleek althans tot dusver te functioneren op laboratoriumniveau, zodat nu de volgende stap wordt gezet met de ontwikkeling van een prototype voor de inzet op praktijkniveau. Stap 3 is serieproductie.

Goedkoop alternatief

Het filter is goedkoop en doelmatig en een goed alternatief voor de huidige filtertechniek in de stallen, aldus Seges. De instelling werkt samen met onder meer de universiteit van Kopenhagen en stalinrichtingsfabrikant Skov.

Eén reactie

  • Oké dan

    Dat kunnen ze dan mooi in het slachthuis testen ivm corona.

Of registreer je om te kunnen reageren.