Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Duitse varkenshouders in nood bij overvolle stallen

Duitse varkenshouders krijgen steeds meer problemen met de aanhoudende sluiting van de Tönnies-slachterij in Rheda-Wiedenbrück.

Het Westfälisch-Lippische Landwirtschaftsverband (WLV) roept op tot een zo snel mogelijke weer ingebruikname van de slachterij, al zou dat gedeeltelijk zijn. Ook moet er op andere slachtlocaties extra capaciteit gecreëerd worden om de achterstand die bij het slachten is ontstaan, weg te werken.

Dierenwelzijn in het geding

Varkenshouders proberen op allerlei manieren varkens te huisvesten die langer blijven staan dan normaal. Wekelijks blijven er zo’n 100.000 vleesvarkens liggen. Zowel vleesvarkenshouders als zeugenhouders proberen extra stalruimtes te creëren op hun bedrijf. Volgens WLV-voorzitter Hubertus Beringmeier komt op veel bedrijven in heel Duitsland het dierenwelzijn steeds meer in het geding door overvolle stallen. Daarom eist de WLV dat de verschillende ketenpartijen meer nadruk leggen op dierenwelzijn bij het overleg met de overheid en gezondheidsdiensten over het nemen van beslissingen rond de tijdelijke sluiting van slachterijen.

Laatste reacties

  • Bart Jan

    Eigenlijk is het heel raar dat er zoveel varkens blijven liggen zoals boven geschetst wordt. Doordat Tonnies dicht zit is ongeveer 15% van de Duitse slachtcapaciteit tijdelijk komen te vervallen. In het verleden heeft Duitsland weken gekend dat er meer dan 1 miljoen varkens aan de haak kwamen, haal daar die 15% vanaf dan zouden er nu 850 K geslacht moeten kunnen worden, in praktijk komen er maar 750 K aan de haak. De hypothese rijst bij mij nu, dat het slachthuizen ook goed uitkomt de inkoopprijs op deze manier te kunnen drukken om schaamteloos profiteren van de coronacrisis .... Hopelijk heb ik het verkeerd en komt er gauw een oplossing

  • varken23

    China kan op dit moment geen vlees gebruiken dus slachterijen hebben waarschijnlijk tijd genoeg. De boer betaald wederom de faalkosten.

  • arink

    Bart Jan, ook al klopt jouw hypothese, dat pleit er alleen voor dat de boer in het plaatje iig niet de handigste Harry is in de keten, hoog tijd dat je dáár een andere hypothese voor bedenkt, ipv de martelaar uit te hangen. Boeren zijn toch ondernemers?

Of registreer je om te kunnen reageren.