Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Vion stelt varkensprijs naar boven bij

Vion komt terug op de varkensprijs die het vleesconcern maandag bekend maakte.

Aanvankelijk verlaagde Vion zijn varkensnotering met 9 cent naar € 1,56 per kilo geslacht gewicht. Het gelijkblijven van de varkensprijs in Duitsland was voor het bedrijf, dat ook een Duitse tak heeft, aanleiding om de notering te corrigeren. Zeker toen ook andere Nederlandse slachterijen daardoor deze week slechts beperkte prijsdalingen bekend maakten. Vion past de notering voor deze week daarom met terugwerkende kracht aan naar € 1,60 per kilo inclusief btw.

Vion stelde prijsindex-garantiesysteem buiten werking

Wat daarbij ook meespeelt, is dat het vleesconcern vanaf 6 april zijn prijsindex-garantiesysteem (PIG) buiten werking heeft gezet vanwege de extreem onzekere en wispelturige varkensmarkt als gevolg van het coronavirus. Het garantiefonds vergelijkt wekelijks de mutatie van de Vion-notering met de mutaties van vier noteringen in andere Europese landen. Als de Vion-notering achterblijft bij het buitenland, krijgen de deelnemende varkenshouders van PIG aan het eind van het jaar een bonus. Omdat het corrigeren voor ontwikkelingen in het buitenland daardoor achteraf niet kan, zit Vion volgens een woordvoerder nu heel direct op de markt.

DCA Beursprijs blijft onveranderd

DCA laat zijn Beursprijs voor deze week wel staan op € 1,43 per kilo. “Wijzigen kan niet”, volgens rekenmeester Pieter Post, “dan hadden we vooraf bekend moeten maken dat de notering voorlopig was.” Dat laatste heeft de noteringscommissie begin april gedaan. DCA noteerde zijn Beursprijs 2.0 onveranderd op € 1,77 per kilo, maar paste die achteraf naar beneden toe bij naar € 1,72. Een beslissing waar nog wel de nodige kritiek op kwam.

Beursprijs in lijn met slachterijnoteringen

Daarbij staat de Beursprijs ook exact in lijn met de slachterijnoteringen. Zowel Van Rooi Meat (€ 1,38), Compaxo (€ 1,37), Westfort (€ 1,38) als Pali Group (€ 1,39) noteren nu 44 cent lager dan de prijs waarmee ze dit jaar begonnen. Vion stond met de € 1,56 per kilo aanvankelijk 48 cent lager. Dat komt exclusief btw – zoals de noteringen van de andere slachterijen – ook precies overeen met het prijsverschil van 44 cent. Door de correctie is dat verschil nu gedaald tot 40,4 cent. Vion verwacht dat prijsverschil, dat in week 15 is ontstaan, niet op korte termijn in te lopen omdat het concern strak wil blijven noteren.

Laatste reacties

 • leftturn

  naar beneden achteraf kan wel volgens pieter? dca kan beter stoppen met noteren.

 • grolschzetor

  Leftturn er staat duidelijk dat het dan vooraf was gemeld. Vion hoort dat ook te doen! Maandag is de basisnotering en men had gewoon weektoeslagen moeten geven! Dit kan niet volgens contractenstructuur. Markt proberen te verkloten en nu zeggen dicht op de markt te staan... als men dicht op de markt Wil staan had de prijs zeker 8 cent hoger moeten liggen bij PIG notering.!!! Niet varkens moeten schuiven en zeker niet vrije varkens en karkassen moeten aannemen!

  Schiphol had ook boeren als klant moeten hebben! Dan was overheidssteun niet nodig geweest!

 • M. Taken

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Boerderij.nl is een professionele, serieuze website voor en over de landbouw. We zijn een community website, we hechten er waarde aan dat onze bezoekers ook hun inbreng hebben. We streven naar een goede, open discussie onder onze artikelen. Een discussie mag daarbij gerust pittig zijn, maar we gaan op ons platform wel met respect met elkaar om. De wet en algemene fatsoensnormen worden gerespecteerd en schelden of anderen zwart maken is uit den boze.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • leftturn

  met alle respect, de dca notering voegt niets toe. enkele handelaren bellen en dan een prijs zetten.
  verder verdient vion tot op heden juist een compliment voor de positieve houding in de markt de laatste maanden. voor kerst hielden ze van rooi 10 cent omhoog en ook daarna noteren ze elke week als eerste en noteren ze een positieve prijs. dit is de eerste week dat de vroege notering achteraf mis zit. en dit corrigeren ze ook snel.
  voor de duidelijkheid, ik lever geen varkens bij vion en heb ze tot voor 2019 ook zelden kunnen betrappen op een positieve invloed om de markt.
  deze wending op de duitse markt hadden weinigen aan zien komen. lijkt erop dat de bodem gevonden is. komende 3 weken vallen er 2 dagen uit door feestdagen. indien slachterijen mogen blijven slachten, kijken we eind juni omhoog in plaats van omlaag.

 • Oké dan

  Dus moet de DCA prijs nu 2 cent extra corrigeren tov Vion de aankomende paar weken om het weer goed te maken, anders zijn het echt een stel schijters die naar de pijpen van de slachterijen dansen die hun contracten richting China niet goed op orde hebben. Blijkt wel weer hoe belangrijk de Duitse prijsnotering is, die hebben blijkbaar wel de juiste informatie.

 • Steenbok

  laatste jaar geen klachten over vion

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.