Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

POV: Houd rekening met noodhuisvesting

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwt varkenshouders om rekening te houden met noodopvang voor varkens in tijden van een uitbraak van bijvoorbeeld Afrikaanse varkenspest. Dit naar aanleiding van vragen van varkenshouders.

Noodhuisvesting is niet verplicht maar in geval van een ziekte-uitbraak moeten varkenshouders in het beschermingsgebied van 3 kilometer om de besmettingshaard hun dieren minimaal 40 dagen op het bedrijf houden. Voor het toezichtsgebied van 10 kilometer zijn dat 30 dagen. Daarom adviseert POV voor een periode van 6 weken een noodplan voor huisvesting op te stellen. Het hebben van een noodplan is een IKB-verplichting. Op de site van IKB-programma Holland Varken zijn de formulieren voor een noodplan en praktische tips te vinden.

Vergunningen

In principe kunnen er op elk bedrijf opvangmogelijkheden binnen de stal of buiten de stal worden gerealiseerd. Dit kan onder andere door een overkapping tussen 2 stallen te realiseren of het plaatsen van tenten of het inrichten van een loods als noodhuisvesting. Voor het inrichten van een noodhuisvesting zijn geen vergunningen nodig. Het ministerie van Landbouw is er voor verantwoordelijk om in geval van een ziekte-uitbraak hierover afspraken te maken met gemeentes. Dierenwelzijn gaat voor en bedrijven moeten flexibel kunnen zijn in het realiseren van noodhuisvesting, stelt de producentenorganisatie.

Afrikaanse varkenspest komt steeds dichterbij, wat zijn de ontwikkelingen en hoe gaan we daarmee om?' In het webinar 'De winst van weerbare varkens' gaan we daar dieper op in. Meld je nu aan!

Laatste reacties

  • DRdewit

    Ik vertelde toch 2 weken geleden al dat de mester ruimte moet houden in zijn stal kan die straks de fokker helpen om van zijn biggen af te komen

  • Komt goed

    Er is dan een vervoers verbod dus dat gaat niet helpen

  • @1

    Als de provincie's nu eens doen wat ze moeten doen ,een nulstand onder de wilde zwijnen is een nulstand.

Of registreer je om te kunnen reageren.