Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Sluiting slachterijen om coronavirus dreigt

Uiterlijk dinsdagavond 26 mei moeten slachterijen plannen overleggen met landbouwminister Carola Schouten om hun werknemers beter te beschermen tegen het coronavirus.

“En als dat onvoldoende is, dan moet ik ook de medewerkers van de NVWA gaan beschermen”, aldus Schouten. Inspecteurs van de NVWA worden dan mogelijk teruggetrokken, wat betekent dat slachthuizen dicht moeten.

COV blij met testen slachterijpersoneel

Brancheorganisatie COV juicht het testen van slachterijpersoneel alleen maar toe. “Dat zal niet het moeilijkste agendapunt zijn”, aldus de woordvoerder van de COV. COV had maandag spoedoverleg met haar leden. Aan het eind van de dag zou er overleg met het ministerie van LNV plaatsvinden. Dinsdagavond zal er een overleg met minister Schouten zijn.

“We hebben contact gehad met de leden en de neuzen staan dezelfde kant op. We hebben op een rij gezet aan welke aanpassingen we denken, maar we weten natuurlijk niet hoe het ministerie hierop gaat reageren.”

COV pleitte er twee weken geleden voor slachterijmedewerkers met klachten voorrang te geven voor het testen op het coronavirus. Daar is echter nooit een reactie op gekomen vanuit Den Haag, aldus de woordvoerder.

Problemen voorzien in varkenssector bij sluiting meerder slachterijen

Varkenshandelaren merken nu nog geen paniek in de markt. De slachtprogramma’s voor deze week staan nog gewoon. Zoals het nu lijkt kunnen ze deze week alle aangemelde varkens kwijt. Daarbij is het gunstig dat het aanbod van varkens nu beperkt is, doordat er begin dit jaar minder biggen op de markt kwamen na een dip in de geboortegolf.

De beslissing van de minister dinsdag kan echter grote gevolgen hebben. Kleine aanpassingen en punten op de i zijn geen probleem. Zo willen slachterijen onder andere in plaats van de huidige één uur reinigen en ontsmetten toe naar twee uur bij de ploegenwissel.

Maar als meer slachterijen dan alleen die in Groenlo moeten sluiten of als de bandsnelheid drastisch wordt verlaagd, voorzien handelaren wel problemen. Dan is ook het huidige beperkte aanbod al snel groter dan slachterijen aan kunnen. En dan dreigen welzijnsproblemen in de stallen en lege schappen in de winkels.

In Groenlo aangevoerde zeugen elders geslacht

Er lagen vrijdag 22 mei op het moment van sluiting van de slachterij nog een paar honderd zeugen in Groenlo. Die zijn inmiddels elders geslacht. De vestiging van Vion in Groenlo is de enige varkensslachterij in Nederland waar zeugen geslacht worden. Doordat ze op een slachtplaats geweest zijn, konden ze niet meer de grens over. Daardoor is dit gebeurd op een noodslachtplaats.

Varkenshandelaren betreuren de paniekerige manier waarop de overheid reageert op de testuitslagen. De keuringsdierenartsen hebben vaak privileges als eigen kleedruimtes en kantoren in slachterijen, waardoor de kans op contact met slachterijpersoneel kleiner is. Daarbij vertoonden de slachterijmedewerkers waarbij antistoffen zijn aangetoond geen ziekteverschijnselen en hadden ze geen koorts.

Medeauteur: Jacco Keuper

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • niet

  Ze proberen alles om de boeren kapot te krijgen. Waarom word er niet 100% getest in ziekenhuizen en zorginstellingen?? Ja dan hebben ze het probleem dat er geen mensen meer werken in de ziekenhuizen en zorginstellingen. Blijf het vreemd vinden de NVWA medewerkers kunnen rustig afstand houden van de werknemers en zichzelf beschermende maatregelen nemen. Het lijkt er steeds meer op dat het sommigen goed uitkomt het coronavirus!!!

 • Alco

  Het beste kon nog weleens zijn om de thuis situatie van al die Roemeense slachters te verbeteren.
  Kortom: Ligt het wel aan het werk?
  En is niet 20 % mensen met antistoffen al niet een gemiddelde van geheel Nederland. en dan al helemaal bij vitale beroepen.

 • Gerd

  Het is genoeg om je gek te maken.

  Hier werd een patiënt die ontslagen zou worden, positief getest op CV 19. Bij het B monster was ze plotseling negatief.

  Resultaat: 31 medewerkers van de kliniek zijn in quarantaine en de operaties zijn voor deze week geannuleerd!

  Zijn de tests zelfs veilig?

 • @123

  Je kunt natuurlijk ook positief getest worden als je het hebt gehad zonder echte klachten en nu dus antistoffen in het bloed.Medewerkers in het ziekenhuis werden eerst getemperatuurt geen koorts ,dan aan het werk ,waarom zou dat bij de medewerkers van de NVWA niet kunnen, geen koorts dan aan het werk.

 • ghsmale

  De karkassen worden straks beter beschermd dan de oudjes in de zorg instellingen.

 • deB.


  Daar is het in de politiek allemaal om te doen.... sluiting...zonder vlees

 • Gat

  En in de zorginstellingen kampen ze mee waardeloze mondkapjes.

 • veulen

  Wat is dat voor chantage dreigen de nvwa terug te trekken dit geeft de overheid om de hele sector naar hun hand te zetten of te laten krimpen. Gaat carola ook over duitse huisvesting. Zullen ze in duitsland blij mee zijn. Natuurlijk moet je je personeel goed behandelen naar een slachterij dreigen te sluiten slaat nergens op

 • trekker123

  Jan Terlouw heeft wel een oplossing. Op1 gisteravond: Het moet allemaal helemaal anders. Een vleestax invoeren, die zou dan ten goede van de boeren moeten komen en dan tegelijkertijd de groenten en het fruit goedkoper maken. De minister was erg geïnteresseerd en gaat de voorstellen nog wat beter bekijken. Wat de corona crisis allemaal niet kan doen met mensen!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.