Varkenshouderij

Nieuws

COV werkt aan overeenkomst met China

Niet alleen Duitsland werkt aan exportvoorwaarden voor varkensvlees bij een uitbraak van Afrikaanse Varkenspest (AVP). Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) werkt samen met het ministerie van LNV aan een overeenkomst met China.

Om tot de voorwaarden voor zo’n overeenkomst te komen werkt de COV samen met Duitse en Franse collega’s om tot een gezamenlijke aanpak te komen. Hierover was afgelopen week overleg met de overheden en sectoren waar ook Denemarken, Spanje en België aan deelnamen. Daarnaast stelt ieder land een plan op hoe de regionalisering ingesteld wordt en voor de buitenlandse afnemers gegarandeerd wordt.

Oprekken grens

Bij een uitbraak worden volgens de Europese regels een zone van 3 en een zone van 10 kilometer rond de vindplaats van een besmet zwijn ingesteld. Voor de export naar China zal deze grens volgens Frans van Dongen, directeur Internationale Zaken van de COV, opgerekt moeten worden. Hoever is nog niet duidelijk.

Onderhandelingen met China

De COV-leden komen op korte termijn bij elkaar om de nadere invulling van de Nederlandse aanpak te bespreken. Een termijn waarop een akkoord met China komt is niet te voorspellen. Volgens Van Dongen zijn Duitsland en Frankrijk al verder gevorderd met hun onderhandelingen met China, maar Nederland zit er vrij kort op.

Of registreer je om te kunnen reageren.