Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

OIE verklaart België AVP-vrij

De World Organisation for Animal Health (OIE) heeft België op 21 december officieel vrij verklaard van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Dat maakte het Belgische voedselagentschap FAVV bekend. De OIE keurde de in oktober ingediende zelfverklaring goed. België diende het verzoek in omdat het een jaar geleden was dat er nog met AVP-besmette resten van een wild zwijn waren aangetroffen. Eind oktober keurde de Europese Commissie de aanvraag voor de vrije status al goed.

Afzetmarkten ontsluiten

Voor België is het terugkrijgen van de status van groot belang. De varkenshouderij kampt sinds de uitbraak in 2018 met afzetproblemen buiten de EU. Met de AVP-vrije status kunnen de Belgische slachterijen hun afzetmarkten weer ontsluiten. Een welkome ontwikkeling, omdat de Belgische varkenshouderij met zeer lage prijzen te maken heeft.

Maatregelen op den duur afgebouwd

De Waalse minister van landbouw David Clarinval heeft volgens de Belgische nieuwssite Vilt al te kennen gegeven dat de vrije status niet betekent dat de geldende strenge toezichts- en controlemaatregelen in de provincie Luxemburg direct komen te vervallen. Op den duur zullen de maatregelen afgebouwd worden. België blijft waakzaam op herintroductie, vooral nu het AVP-virus rondgaat onder wilde zwijnen in Oost-Duitsland.

Beheer
WP Admin