Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Varkens in Nood: nog steeds misstanden bij slacht

Volgens Varkens in Nood faalt het toezicht in slachthuizen nog steeds.

Dat blijkt uit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgevraagde rapporten.

Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is verzocht om de informatie over welzijnsschendingen bij Nederlandse varkensslachterijen openbaar te maken. Het gaat om de periode januari 2018 tot en met juli 2019. Er is ook beeldmateriaal van NVWA-inspecteurs openbaar gemaakt.

Dierenwelzijn

De rapporten laten situaties zien waarbij varkens bijvoorbeeld niet goed aangesneden zijn en dus niet goed uitgebloed zijn. Een ander rapport beschrijft dat een varken zich, levend en rechtop zittend, in de bak categorie 2 bevond. Categorie 2-bakken zijn alleen bestemd voor afgekeurd dieren. Meerdere rapporten gaan over dieren die niet meer op de benen kunnen staan door fracturen of gladde vloeren. Op basis van misstanden als deze maakt de NVWA een rapport van bevindingen, met boetes tot gevolg. Volgens Varkens in Nood gaat het hier nog slechts om incidenten die geregistreerd zijn, terwijl dergelijke voorvallen vaak ook bewust niet worden gerapporteerd.

Cameratoezicht

Varkens in Nood luidt de noodklok en eist dat cameratoezicht in alle slachthuizen verplicht wordt gesteld. Volgens de organisatie weigert de NVWA om overtreders hard aan te pakken. Extern en onafhankelijk toezicht met camera’s is nu nodig om de dieren werkelijke bescherming te bieden tegen de gruwel levend geslacht te worden, schrijft Varkens in Nood.

Reactie vleessector

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) benadrukt dat de beschreven gebeurtenissen incidenten zijn. Van de 12,5 miljoen slachtingen in 18 maanden tijd, zijn er 12 incidenten gemeld. Dit bevestigd dat 99,99% van de slachtingen in Nederland voldoen aan de welzijnsmaatstaven, aldus COV. Maar elk incident is er één teveel, vervolgt de organisatie voor de vleessector.
Alle COV-bedrijven hebben sinds 2019 camera’s waarmee kritische bedrijfsprocessen gevolgd worden. Vooral het dierenwelzijn wordt zodoende in de gaten gehouden. De overheid heeft het nog niet verplicht gesteld dat kleine slachterijen ook camera’s moeten installeren.

Eén reactie

  • drikhend

    Zo gaan me waar weer toezicht op toezicht houden . De bezem door de toezicht houdende organisatie . Het is van de zotte dat er toezicht gehouden wordt en blijkbaar niet ingegrepen wordt . Hard optreden als zulke zaken voorkomen en niet met raporten komen en zaken gaan gewoon door . Het is te zot voor woorden dat zulk soort zaken en andere zaken die onder toezicht van een NVWA staan kunnen gebeuren en blijven gebeuren . De geloofwaardigheid van zulk soort toezicht is wel aan heel sterke twijfel onderhevig . Dus ongeloofwaardig en onverkoopbaar . Wordt tijd dat er eens goed de bezem wordt doorgehaald . En een boer die dieren meegeeft die niet vervoerd mogen worden moet ook aangepakt worden net als de vervoerder die ze oplaad . Na mijn menig is de NVWA een commercieel rijks apparaat wat gewoon bezig is om zoveel mogelijk geld binnen te harken . Het zogenaamde keuren en toezicht houden is bedoeld om geld binnen te halen om de organisatie in de been te houden . En niet keuren is belangrijk maar het uurtje factuurtje .

Of registreer je om te kunnen reageren.