Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Actiegroep filmt misstanden bij Westfort

Vleesverwerker Westfort is in verlegenheid gebracht door beelden van dierenmishandeling. Landbouwminister Schouten grijpt in.

Actiegroep Ongehoord heeft undercoverbeeld gemaakt in de losstal van slachterij Westfort. Op de beelden is te zien dat varkens bij het lossen hard worden geslagen met een rammelaar en een kreupel dier aan zijn staart wordt opgetild. Ongehoord heeft de beelden voorgelegd aan deskundigen van de universiteiten in Utrecht en Wageningen. Zij spreken van dierenmishandeling. Het is toegestaan om een rammelaar te gebruiken om varkens te drijven, maar niet om er zo mee te slaan, zeggen ze.

Niet goed

Inkoopdirecteur Jaap de Wit jr. van Westfort reageert kort, maar krachtig: “Het is niet goed wat op de beelden staat. Dat kan niet en mag niet.” Verder verwijst hij naar de reactie die het bedrijf aan RTL-nieuws gaf, die de beelden van Ongehoord publiceerde.

Daar staat dat Westfort de volgende maatregelen neemt om herhaling te voorkomen:

 • Het bestaande, permanente cameratoezicht wordt geïntensiveerd. Een team gaat de beelden structureel monitoren.
 • De regels in de stal worden aangescherpt, zodat dit niet meer kan gebeuren.
 • Rammelaars worden niet meer gebruikt bij het lossen van de varkens.

De Wit is ontdaan en zegt dat het veel losmaakt om als bedrijf in zo’n affaire te verzeilen. Hij wil zo snel mogelijk orde op zaken stellen, omdat het gewoon niet goed is voor de hele sector.

Reactie Schouten

Landbouwminister Carola Schouten noemt de werkwijze op de beelden onacceptabel en gaat ingrijpen bij de slachtsector. Ze wil dat de snelheid van de slachtlijn omlaag gaat, zodat beter toezicht mogelijk wordt. De hoge slachtsnelheid gaat ten koste van het dierenwelzijn, vindt de minister.

Ook wil ze een reactie van de NVWA. Uit de beelden blijkt dat NVWA-dierenartsen toekijken varkens worden geslagen en ze slaan soms zelf ook dieren. De NVWA doet hier nu onderzoek naar.

Niet continu

RTL zegt dat het meer dan honderd uur beeldmateriaal heeft, verdeeld over veertien werkdagen van de undercovermedewerker van Ongehoord. Daaruit blijkt dat het er niet de hele dag hardhandig aan toe gaat. Maar het gaat wel bijna dagelijks een keer mis.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Ook x film tonen van een wolf/hond tussen een koppel schapen ...of de hongerdood in de oostvaardersplassen....

 • Tinus1

  Juist. Laten we alles wel in perspectief plaatsen. Als dit filmpje resultaat van 14 dagen filmen, dan doen ze het bij westfort nog niet zo slecht. Die anti's gaan toch nooit om. Voor hem moet er bij ieder varken een dieren-psycholoog om eerst er achter te komen of het beest echt wel bewust heeft gekozen voor de slacht.....😩 en dan is het nog niet goed genoeg. .....

 • wimschaap

  en mensen krijgen een pilletje als je 50 plus ben , kun je rustig inslapen als je geen zin meer hebt zag ik gisteravond op tv

 • boer a

  heeft iemand wel eens gelet op het geweld bij het uitlaten van honden, tot gratis vliegles toe als ze niet al te groot zijn.

 • drikhend

  Of iemand zijn hond of wat dan ook niet goed uitlaat heeft niets met deze zaak te maken .Maar wat mij altijd vebaasd dat alle vleesschandalen en deze dieren mistanden . Onder het oog van NVWA medewerkers die daar staan of zijn voor hun werk plaats vinden . Wat ik mij dan afvraag wat doen zij daar dan ?. Als ze niet optreden tegen deze zaken . De minister kan dan wel komen met maatregelen zoals minder snel slachten . Maar als zij bij de NVWA geen grote schoonmaak houd en dus dezelfde lui dit toezicht blijven doen . Dan vraag ik mij af wat er dan verbeterd. Want of dat je 600 varkens per uur slacht of 500 maakt niet uit als er geslagen wordt . Kun je bij 600 werk net zo goed stil leggen als bij 500 .Ik denk dat mentaliteit bij NVWA niet goed is .Nu moet er in een keer alles anders . Is dan verleden wel goed geweest of heeft men toen ook zitten slapen als toezichthouder .Ik kan mij voorstellen dat als een lagere uit de rangorde misstanden meld bij een hogere dat deze melder niet serieus genomen wordt. En dus zaken gewoon doorgaan die niet kunnen en mogen . NVWA is bij ingrijpen natuurlijk ook bang voor schade claim . Verder de slachterij moet zich diep schamen om zo te laten handelen door hun mederwerkers .

 • Alco

  Nou drinkhend. Wie met vee werkt weet dat er zo af en toe wel opgetreden moet worden, want alles in de slachterijen is schoon, wat afschrikt.
  Maar wie gisteravond Jinek heeft gezien, waar dit onderwerp ook ter sprake kwam, kon horen dat de dieren vermenselijkt werden en dan doe je het nooit goed.

 • trekker123

  Wat ik zo bij Jinek langs zag komen leek me nogal mee te vallen wat dierenmishandeling betreft. Maar misschien moet ik het filmpje nog een keer beter bekijken. Er werd nog in een document aangestreept dat de regel geldt dat dieren niet geslagen mogen worden. Als je dat vertaalt naar dat je ze eigenlijk ook niet echt mag aanraken dan wordt het in veel gevallen toch moeilijk om je werk te doen. Koeien opdrijven zonder er een keer een een tik op het achterwerk te geven kan ook behoorlijk tijdrovend te zijn en varkens lopen ook niet altijd vanzelf met zijn allen vrolijk huppelend naar waar je ze heen wilt hebben. Maar als er misstanden zijn dan is terecht dat het wordt aangepakt. De sector zou inmiddels moeten weten dat ze zich dat niet meer kan permitteren.

 • drikhend

  Beste Alco Ben het helemaal met je eens . Het gaat niet vanzelf en een tik uitdelen met een rammelaar komt volgens mij niet echt hard aan . Maar wat mij stoort is dat een minister al maatregelen voorstelt en een NVWA de zaak gaat onderzoeken . Dan stel ik de NVWA heeft zelf de zaken niet op orde . Want als er niks was of is geweest wat niet kon dan moet de NVWA duidelijk mededelen hier is niets gedaan wat niet mocht . Nu komen zaken over als een bekentenis van we weten het niet en de maatregelen van de minister als soort bekentenis van misstanden . Onder mom van NVWA kan werkdruk niet aan . Ik wijt dit aan falend toezicht en als er werkelijk misstanden zijn geweest . Het niet handhavend optreden van NVWA . En het vermenselijking van dieren maakt dat we meer en meer zaken die in verleden niet zichtbaar waren en voor deze dieren vrienden mistanden waren . Nu zichtbaar moeten maken en proberen deze ook zonder niet getollereerd gedrag uit te voeren . Want alle maatregelen die er komen werken kostprijs verhogend . Ook een falend NVWA zal straks bij extra toezicht de kosten in rekening brengen bij de bedrijven .

 • veldzicht

  Als je weet dat de helft van de hond eigenaren hun hond mee naar bed nemen(bah,waar heeft die hond z,n neus in gestoken die dag?)Dan weet je hoe mensen tegen dieren aan kijken.Als ze dan een boer een koe een tikje zien geven,wat ze amper voelen alleen maar wat schrikken en dat ze door moeten lopen,zien ze dat als dieren mishandeling.DE boeren zullen er rekening mee moeten houden dat de mensen zo kleinzielig zijn en dat alles met hun mobieltje wordt opgenomen en dat je al heel gauw de kwaaie pier bent.

 • drikhend

  Beste veldzicht Er hangt een helehoop industrie en handel aan huisdieren vast . Hier worden flinke bedragen aan uitgegeven . Dat is goed voor de economie . Laad ze de hond enz. maar mee naar bed nemen . Als ze dan ook nog bereid waren om voor vlees ,melk,eieren enz. flink meer te betalen . Zou de boer zijn dieren ook kunnen vertroetelen . Ik weet niet of mee naar bed nemen dan meer geld zou opbrengen . De welvaart is gestegen en nu mag het niet meer stinken , geen herrie maken . men wil wel groene stroom maar geen windmolens of zonneparken bij zich in de buurt . vlees enz. moet wel veilig zijn . Nu moeten de dieren ook beter leven gehad hebben en ga zo maar door . Maar liefst voor zelfde geld de producten hiervan kopen . We weten allemaal dat de landbouw in verdom hoekje zit . En dan moet je op je tenen lopen . En de aanverwante sector wordt tog met de boeren in verband gebracht . Dus de landbouw draagd de schande en de lasten die er weer aan zitten komen . We zullen steeds meer met deze geiten wollensokken mensen rekening moeten houden of dat ze gelijk hebben of niet . Nu hebben ze al gehoor gevonden in Den Haag . Er zitten al weer maatregelen aan te komen die geld gaan kosten . Die betaald moet worden uit de opbrengst van bv de varkens . Het gaat weer van de prijs af . En als dit waar is niet had mogen gebeuren . En blijf bij mijn gedachte dat de NVWA slecht toeziet en handhaaft als deze zaken waar zijn .Dan moet daar eens flink de bezem door .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.