Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

503 locaties aangemeld voor opkoopregeling

Het ministerie van Landbouw heeft het aantal aanmeldingen bekend gemaakt. Varkenshouders met de meeste geuroverlast komen als eerste in aanmerking.

Er zijn 503 bedrijfslocaties aangemeld voor de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderij. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Om hoeveel bedrijven en varkensplaatsen het uiteindelijk gaat is nog niet bekend. Het ministerie verwacht de definitieve cijfers op korte termijn bekend te maken.

Met dit aantal inschrijvingen is de regeling fors overschreden. Er werd van uitgegaan dat de regeling ruimte bood voor 300 inschrijvingen. Vanwege de overschrijding komen varkenshouders die de meeste geuroverlast veroorzaken als eerste in aanmerking voor deelname.

Verruiming budget

Eerder deze week gaf minister Schouten aan te willen kijken of het budget van € 180 miljoen verruimd kan worden om alle inschrijvingen te kunnen honoreren.

De overschrijding kwam niet als een verrassing. Niet alleen de minister gaf al aan een overschrijding te verwachten, ook adviseurs kregen de laatste weken nog veel vragen over de regeling. Vaak ingegeven door de huidige stikstofdiscussie. Het ministerie kan nog niet aangeven waar de opgegeven locaties zich bevinden, maar adviseurs gaan ervan uit dat de meest aanmelders in Noord-Brabant zitten.

De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen wordt in het voorjaar van 2020 opengesteld. - Afbeelding: Rijksoverheid
De Subsidieregeling sanering varkenshouderijen wordt in het voorjaar van 2020 opengesteld. - Afbeelding: Rijksoverheid

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Als de fosfaatrechten bij die regeling in zitten dan is bij de 300 waar het ministerie vanuit ging, 180 miljoen toch lang niet genoeg

 • sjoerddehoop1

  In juni 2015 was een een vleesdebat georganiseerd door Foodlog in de Aula van WUR Wageningen. Tijdens de discussie bleek dat alle sprekers wel inzagen dat er middels de tientallen jaren werkende methode van schaalvergroting en efficiëntie nu geen oplossingen meer voor handen waren.
  Na afloop bij de borrel lieten economen en boerenbestuurders van naam zich op persoonlijke titel ontvallen dat alleen een grootscheepse warme sanering soelaas zou bieden waarbij de overheid( net als indertijd bij de banken) éénmalig een groot bedrag aan geld zou moeten vrijmaken om de situatie te redden.
  Na het tweede biertje bedachten wij op een viltje dat er éénmalig 1 miljard nodig zou zijn om dat mogelijk te maken: Dan kun je vele honderden bedrijven uitkopen, en dan die bijbehorende mest definitief van de markt halen; alle geur- en fijnstofoverlast rond dorpen meteen op te lossen en de betreffende ondernemers schuldloos aan een nieuwe baan/ pensioen te helpen.
  Wanneer de overheid 1 miljard zou betalen en de banken ook een deel van de schuld zouden kwijtschelden dan zou dat het budget nog meer verhogen.......
  Na die saneringsronde zouden er ook veel minder adviseurs, onderzoekers, accountancy, intermediairs en ook minder ambtenaren bij de provincie en ministerie nodig zijn.
  Maar dat waren ideeën in zomer 2015.
  Toen was er ook nog geen stikstofcrisis.
  Dat argument komt er nu nog eens bij: Dat warme sanering op dat vlak ook meerdere maatschappelijke besparingen oplevert.

 • yep

  Sjoerd, het is alleen zo jammer dat de varkenssector allang zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de stikstof en geurverlaging. Het probleem van de stikstof zit helemaal niet bij de varkenshouderij, misschien heb je die les in wageningen nog niet gehad, practische lessen geven ze daar volgens mij niet meer.... ze zijn daar alleen nog bezig om de toekomst te voorspellen over 100 jaar. stelletje wijsneuzen daar....

 • Peerke1

  Hoezo kringlooplandbouw. Wat is dat eigenlijk??? De boeren opruimen soms!!!!

 • drikhend

  Beste Sjoerd na de vergadering bij de borrel wordt pas echt vergaderd . Velen durven voor volle zaal mensen hun mening niet te zeggen . En op bierviltje is snel iets uitgeteld . Maar agrarishe export is weer toegenomen . En daar leven velen van ook de personen die u noemd . Zouden we de veehouderij flink saneren warm of koud maakt niet uit . Dan zullen er op veel plaarsen arbeidsplaatsen verloren gaan . En dus in aanverwante sectoren ook saneringen nodig zijn . Zie en kijk wat er nodig is bij aan en afvoer en de verwerking van producten uit de veehouderij . Het is niet allemaal zo eenvoudig als het er uitziet . Er zullen ook sectoren geraakt worden die weer afhankelijk zijn van aanverwante agrarische bedrijven . En uit alles spreek geen wardering wat boeren al gedaan hebben op milieu vlak . Terwijl er bedrijven buiten de landbouw zijn die of geen omgeving vergunning hebben en niet op de huid gezeten worden .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.