Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Linda Janssen: ‘Het moet vooral duurzamer’

Volgens POV-voorzitter Linda Janssen heeft de varkenshouderij alleen toekomst als deze laat zien het waard te zijn.

Doorgaan op de huidige weg is volgens haar onvoldoende. Janssen: “Het moet vooral duurzamer.” Dat schrijft ze in een column voor de koepel van diervoederproducenten Nevedi.

Dit betekent volgens Janssen dat de varkenshouderij moet saneren en verduurzamen. De keten zal daarom moeten samenwerken aan een sector die voldoende draagvlak heeft. Daarvoor is een plan gemaakt. Alleen dan is er een goede toekomst.

Saneren en verduurzamen

Saneren en verduurzamen zijn beide even belangrijk, vindt Janssen. Voor de sanering stelt de overheid € 180 miljoen beschikbaar. Om overlast van geur en emissies te beperken, is krimp van de varkensstapel niet langer meer taboe. Om te innoveren is € 80 miljoen beschikbaar, de helft daarvan komt van de overheid.

Verstandig investeren

De varkenshouderij verdient dit jaar geld, mede door de problemen in de Chinese sector. Janssen roept op dit geld slim te besteden door te investeren in verduurzaming van de sector, zodat het draagvlak niet wegvalt. De POV-voorzitter pleit verder in haar column voor ketenconcepten waarin alle schakels samenwerken. Het gevolg van nieuwe, innovatieve concepten kan ertoe leiden dat de voerprijs stijgt. Maar uiteindelijk moet de ketenaanpak leiden tot eindproducten met een meerwaarde voor de hele keten, vindt Janssen.

Laatste reacties

 • niet

  Nou vertel mij dan maar eens wat duurzamer is??

 • ENDE902

  @niet
  Gevoelsmatig beter, zonder onderbouwing.

 • glaasje

  precies, vertel eerst maar eens hoe duurzaam het nog moet worden. Wij leven al heel duurzaam!!! Opgeruimd erf , luchtwasser, vuilnis scheiden,concept, enz...Maar omdat op het platteland steeds meer mensen wonen die niets met het platteland hebben of niets met de boeren van doen willen hebben en alleen komen wonen voor de rust.( Rijke mensen die een boerderij kunnen kopen) Ze willen de haan niet horen kraaien, Een koe niet horen loeien, geen mest luchtjes ruiken enz... Je kunt er nog zoveel geld tegen aan gooien, het is nooit goed. Veel mensen in Nederland kunnen nergens meer tegen.

 • Kees van Dooren

  Hoe het duurzamer moet volgens de POV en haar partners staat hier: https://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2019/9/Varkenscoalitie-zet-ambitieuze-stip-aan-de-horizon-469494E/
  Met de muis kun je op de rode woorden klikken en dan kom je bij een artikel dat dieper ingaat op een bepaald thema.

 • niet

  Jammer POV dat jullie hierin meegaan deze flauwekul!! Eerst subsidie voor Holland varken en nu naar de poppen dansen van de heren. Tis al echt een LTO club echt jammer!!!! Jullie graven het graf van de varkenshouders!!!

 • Dit is gewoon einde reguliere varkenshouderij in Nederland. De enige goede investering is aflossen.
  Hopen dat de stikstof nog verhandelbaar wordt zodat je de mogelijkheid hebt om het zinkende schip te verlaten.

 • els

  En ga maar door met onzin verkopen POV.
  Ik ben blij dat ik geen lid meer ben .
  Het is weer net zoals ik dacht met jullie, vergaderen vergaderen en niks klaarmaken als een hoop flauwekul.
  Alweer allemaal weggegooid geld van de boeren.
  De regering doet toch wat ze wil.

 • @1914 helemaal mee eens! Geld volgens mij voor alle dierhouderij in dit land.
  Enige goede investering is investeren in je hypotheek om zometeen zonder al te veel kleerscheuren uit te kunnen stappen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.