Varkenshouderij

Nieuws

CO2-verdoving bij varkensslacht blijft toegestaan

Minister Schouten van Landbouw heeft besloten dat CO2-bedwelming van slachtvarkens vooralsnog mogelijk blijft.

Een verbod of het uitfaseren van deze methode is binnen de EU alleen mogelijk indien wetenschappelijk is bewezen dat er een alternatief is dat meer dierwelzijn biedt.

CO2-verdoving ter discussie

In de Nederlandse slachthuizen is het verdoven van varkens voor de slacht met hoge concentraties CO2 de belangrijkste verdovingsmethode. Deze methode staat niet alleen in Nederland, maar ook internationaal ter discussie. Hoge CO2-concentraties leiden tot geïrriteerde slijmvliezen en hierdoor is het voor de dieren pijnlijk om in te ademen. Voordat de dieren het bewustzijn verliezen, is er sprake van ademnood.

Wageningen Livestock Research heeft onderzoek gedaan naar eventuele alternatieven en heeft 4 alternatieven bekeken: stikstof (N2), LAPS, stikstof in combinatie met CO2 en elektrisch verdoven.

Elektrisch verdoven

Voordat CO2-verdoving de meest gebruikte verdovingsmethode werd, pasten slachterijen voornamelijk elektrisch verdoven toe. Elektrisch verdoven levert echter te veel stress op bij de dieren tijdens het opdrijven. In Duitsland heeft een onderzoek met het gebruik van N2 gevuld schuim voor verdoven niet voldoende resultaat opgeleverd als reëel alternatief.

LAPS

In het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel onderzoek gedaan naar Low Pressure Atmosphere Stunning (LAPS). Bij LAPS wordt met lage druk een situatie gecreëerd waardoor de opname van zuurstof dusdanig vermindert dat er bewusteloosheid intreed. Dit is wel al erkend voor pluimvee, voor varkens worden de eerste resultaten hiervan pas in 2020 verwacht.

Voor de methode van CO2 in combinatie met N2 zijn de resultaten geen verbetering gebleken ten opzichte van het gebruik van alleen CO2. Vooralsnog blijft CO2-verdoving de meest diervriendelijke bedwelmingsmethode.

Of registreer je om te kunnen reageren.