Varkenshouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:4 okt 2019

Voormalig zeugenbedrijf Straathof in de verkoop

Het bedrijf Sebava, waarvan Adriaan Straathof in juli het stokje heeft overgedragen aan Maarten Verdoorn, heeft een van de zeugenbedrijven te koop gezet.

Het zeugenbedrijf in Mariënheem dat in 2015 is aangekocht wordt nu aangeboden voor € 2,5 miljoen. Ondanks veel bezwaren is vorig jaar een omgevings- en Natuurbeschermingswetvergunning afgegeven om bijna 3.000 zeugen te kunnen houden. Momenteel kunnen er 1.989 zeugen worden gehouden met 6.596 gespeende biggen. Momenteel liggen er nog geen dieren op het zeugenbedrijf en om de totaal aantal vergunde dieren te kunnen houden, moet er nog gebouwd worden.

Verkopen strategische keuze

Verdoorn meldt dat het varkensbedrijf in Mariënheem nu in de verkoop gaat omdat eerst op de andere bedrijven van Sebava de brandveiligheid aangepakt gaat worden. Zo komt er bijvoorbeeld in alle stallen ledverlichting, gaan de wandcontactdozen voor de kraamstal uit de afdeling naar de centrale gang en wordt overwogen om de frequentieregelaars uit de centrale gangen in een aparte brandveilige ruimte te plaatsten. “Een dergelijke situatie zoals in Erichem, dat willen we nooit meer meemaken”, vertelt Verdoorn. Omdat op de locatie in Mariënheem nog geen dieren liggen, is het een strategische keuze om het te verkopen. “Mocht de koop geen doorgang vinden, dan gaan we op termijn zelf de locatie aanpassen”, aldus Verdoorn.

Herbouw

Een van de andere locaties van Sebava is de Knorhof in Erichem, dat in 2017 afgebrand is. De milieueffectrapportage voor de herbouw van dit zeugenbedrijf met 4.980 fokzeugen met opfokzeugen en 19.602 biggen ligt tot en met 8 september dit jaar ter inzage bij de provincie Gelderland. Wanneer er begonnen kan worden met de herbouw van de locatie in Erichem, kan Verdoorn niet aangeven. “De eerste stap is nu de MER afwachten.”

Laatste reacties

 • johan.vandegraaf

  Dat zijn geen boeren meer maar managers nooit geen vergunning meer afgeven aan zulke lieden !!

 • el

  Straathof is een zakenman!

 • hongarije

  Dat is wel heel kort door de bocht, Johan van de Graaf!

 • Alco

  Wat is er op tegen dat andere jou uitkopen en voor jou gaan werken.
  Prioriteit is dat de dieren goed verzorgt worden.

 • podolski

  Haha, en daar weet de heer Straathof alles van.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.