Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

POV pleit voor verhandelbare CO2- en N-rechten

POV-voorzitter Linda Janssen pleit voor het verkopen van milieurechten.

Dat blijkt uit haar column in Nieuwe Oogst. Volgens de voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vraagt de milieuwetgeving steeds meer van veehouders omdat de uitstoot op veel fronten omlaag moet, zoals met CO2 en ammoniak.

Milieurechten niet gratis weggeven

Janssen ziet een groot verschil tussen de landbouwsector en de industrie. ‘Bedrijven in de industrie weten de emissierechten die zij niet meer nodig hebben voor veel geld te verkopen. En wat doet de landbouw? Die wil de CO2-uitstoot met 3,5 megaton reduceren en geeft in feite de CO2-rechten gratis weg. Terwijl die 3,5 megaton een marktwaarde hebben van € 65 tot € 75 miljoen.’ Die prijs zal alleen nog maar stijgen, stelt de POV-voorzitter. Op dit moment schommelt de prijs tussen € 18 en € 22 per ton CO2. Dat gaat tot 2030 oplopen tot € 43 per ton.

Stikstofruimte heeft een hoge financiële waarde, die moeten wij als boeren zien te claimen en verkopen

Voor stikstof (N) geldt volgens Janssen hetzelfde. ‘Prijzen van wel € 100 per kilo stikstof zijn goed denkbaar.’ Om daaraan toe te voegen: ‘De veehouderij zal verder terug moeten in stikstofuitstoot, maar wij gaan de stikstofruimte die wij niet meer nodig hebben toch niet gratis weggeven?’ Volgens Janssen gaat POV zich inzetten en dit niet laten gebeuren. ‘Deze ruimte heeft een hoge financiële waarde, die moeten wij als boeren zien te claimen en verkopen.’

Laatste reacties

 • Zuperboer

  he, he er is eindelijk iemand wakker. Van Geel was er bijna voor niks met onze CO2-ruimte van tussen, op weg naar de grijpgrage handen van t almaar uitdijende Schiphol. Ach de landbouw reduceert wel...........

 • Het is niet te begrijpen dat de LTO akkoord ging met iemand uit de vliegtuigsector als woordvoerder voor de landbouw bij de klimaattafels.

 • missis

  Ik vind ook dat wanneer industrie en vliegveld etc. willen uitbreiden ze rechten moeten kopen. Boeren vangen veel CO2 weg en als ze stoppen is er ook veel CO2, als dat voor een goed bedrag verkocht kan worden, is het voor de landbouw een plus en voor een stoppende boer een warme sanering. Dus waarom niet. Waarom moeten wij ons alles maar laten welgevallen en maar weer krimpen???? NEE dan betalen ze er maar (flink) voor!!!!!

 • Firma Vellenga

  Heel benieuwd hoe dit uitpakt. Sta er meer dan 100 procent achter. Tegelijk weten we dat waar we geld verdienen er nieuwe regels komen zodat we het alweer kwijt zijn plus meer voor we het hebben ontvangen. Op den duur zeggen we vast weer: laat maar

 • bankivahoen

  Jansen zegt : 100 euro per kg stikstof is goed denkbaar , maar voor verkeer , luchtvaart en industrie is dat bijna gratis. Er zal minimaal 150 tot 200 euro per kg betaald moeten worden. Als de politiek slim is dan meteen invoeren want men wil met alle geweld van haar boeren af, en reken maar dat er veel dit zullen aangrijpen!

 • Gradje 1966

  Per kg stikstof minimaal 1000 euro en anders via de veiling verkopen iedere autobezitter met 20% km afstand laten krimpen dus 20% minder km rijden en als je meer wil rijden CO2 rechten bij laten kopen dan gaat de grote mond van de maatschappij er wel af en voelen ze ook eens wat een boer al lang voelt

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.