Varkenshouderij

Nieuws

POV: aantal varkens daalt met 5 tot 10%

Het aantal varkens in Nederland daalt naar schatting met 5 tot 10% van de huidige aantallen. Dat verwacht de Producten Organisatie Varkenshouderij (POV) als gevolg van de saneringsregelingen.

Volgens POV-voorzitter Linda Janssen heerst het beeld dat de varkensplaatsen die worden opgekocht, weer snel opgevuld worden door groeiende bedrijven. “Maar dat zal niet het geval zijn, dit is een misvatting.” Janssen benadrukt harde afspraken met de overheid te maken over het verbeteren van de leefomgeving door sanering. “Die afspraken zullen wij nakomen. Wij vragen daarbij echter wel dat de overheid ook haar afspraken nakomt en belemmerende regelgeving die innovatie en verduurzaming tegenhoudt, wegneemt.”

€ 60 miljoen extra vanuit Urgenda-gelden

Onlangs werd bekend dat het kabinet € 60 miljoen extra vanuit de Urgenda-gelden uittrekt voor de herstructurering van de varkenshouderij. Dit komt bij de € 120 miljoen die vorig jaar al was vrijgemaakt voor de herstructurering. Dat wordt besteed aan het saneren van bedrijven die overlast veroorzaken voor hun omgeving. Verder wordt € 80 miljoen plus innovatiegelden vanuit het klimaatakkoord uitgetrokken voor innovatie en verduurzaming. Deze gelden zijn bedoeld voor de blijvende varkensbedrijven.

Belemmerende regelgeving

Janssen geeft verder aan dat er nog te veel belemmerende regelgeving is die de noodzakelijke veranderingen van de sector dwarsboomt. Ze doelt onder andere op vergunningverlening voor mestverwerking en de stikstof- en geurwetgeving.

Foto

  • Foto: Herbert Wiggerman

    Foto: Herbert Wiggerman

Of registreer je om te kunnen reageren.