Varkenshouderij

Nieuws 25 reacties

2.100 varkens gestikt door uitgevallen luchtwassers

Door een technische storing vielen de luchtwassers uit.

In het Limburgse Maarheeze zijn in de nacht van 23 op 24 juli 2.100 varkens gestikt. Varkenshouder Peter van der Linden laat aan de regionale nieuwszender De Limburger weten er kapot van te zijn. Bij aankomst in de stal was het al snikheet, zeker 40 graden. Sommige dieren waren al dood. Volgens Van der Linden viel er niks meer aan te doen.

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft aan De Limburger laten weten dat zij een onderzoek naar de precieze oorzaak in gaat stellen.

Lees meer over luchtwassers.

Laatste reacties

 • besterd1

  heeft Maarheeze zich laten annexeren door Limburg?
  zou geen verkeerd besluit zijn na het boeren uitroeibeleid van de provincie NB

 • Vhouder

  wat een ellende

 • jan1953

  Moest niet mogen zoveel varkens in een schuur maar daar wil de overheid niets van weten als groter dat is het motto

 • kleine boer

  Met dank aan de milieu activisten .... sterkte ad betrokkenen zoiets wil je niet meemaken.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit heeft kunnen gebeuren. Normaal moet er een alarm afgaan. En de stroom moet rechtstreeks op de ventilatoren geschakeld kunnen worden zodat je bij storing van het besturingssysteem toch kunt ventileren.

 • kleine boer

  Bennie op omroepbrabant vertelt de boer dat het aan de zekering lag van voor de meterkast ....dan werkt er dus niks ook geen nood

 • Oké dan

  Je hebt hier een fase bewaking voor, als er 1 fase wegvalt moet het alarm afgaan. Waarom is dit niet gebeurd????

 • kleine boer

  oke dan alarm ging wel af zegt ie maar voor oorzaak gevonden was was het al te laat de zekering zitten gezegeld ook nog meestal niet op voorraad omdat die niet van jezelf zijn .....

 • faeane

  Een degelijk alarmsysteem met een stroomgroep is geen overbodige luxe

 • l coumans

  Beter is het misschien om op een centrale plek in het ventielatie systeem een hele grote ventilator te plaatsen die je bij nood met de trekker aftakas kan aandrijven trekkers zijn ook heel betrouwbaar na stroomuitval na bliksem

 • Oké dan

  Nog beter een noodstroomaggregaat die automatisch invalt als er 1 fase wegvalt of alle elektriciteit uitvalt. Dit hebben al heel veel bedrijven, helaas nog niet allemaal.

 • huisvader

  Sterkte voor de boer en zijn gezin , heftig dit , ook natuurlijk verschrikkelijk voor de varkens een hele nare dood
  Idee van Coumans is nog niet eens zo raar , en/of aan de buitenmuur grenzende afdelingen op het eind van het voerpad een ( kunststof) deur in de buitenmuur kun je bij nood open zetten ( natuurlijke trek )en bij nood de varkens evacueren al zit je dan ook weer met deurtjes hok afscheiding

 • kleine boer

  Nog beter alle lucht wassers eruit scheelt veel ellende bij stroomuitval en brand telkens lees je het weer via de kanalen enz enz... natuurlijke ventilatie was zo gek nog niet al weet ik niet of dat in de stallen met huidige grote ook nog zou kunnen.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, de noodstroom gaat NIET via de zekeringen voor de meterkast. Voor noodstroom heb je een drieweg-schakelaar nodig om te kunnen omschakelen van netstroom naar noodstroom. Deze schakelaar zit nooit voor de zekeringen van de netbeheerder. De drieweg-schakelaar waarmee je omschakelt komt ook nog NA de stroommeter.
  Mijn eerste vermoeden is dat deze boer de noodstroom niet in orde heeft gehad. Bij deze temperaturen moet je bij een schuur die helemaal dicht zit de noodstroom stand-by hebben staan: de aggregaat achter de trekker en de kabel aangesloten.

 • kleine boer

  bennie waar schrijf ik dat de boer een noodstroom voorziening had? Achteraf weet iedereen hoe het had gemoeten..... Hier in de buurt jaren terug werkte de noodstroom bij een kippenstal niet terwijl net een service beurt had gehad.....

 • Tuig

  Bennie, noodstroom werkt alleen maar als de leverantie vanuit het net wegvalt . Dat er een zekering uitvliegt en de ventilatie niet meer werkt ga je met een aggregaat niet oplossen. Als de zekering er uit ligt krijg je geen stroom bij de ventilators. Wen beetje bedrijf heeft tegenwoordig een aggregaat met automatische netovername. Zit je geen 5 seconden zonder stroom.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, je zegt inderdaad niet dat hij een noodstroomaggregaat had. Je zegt dat de storing werd veroorzaakt door het uitvallen van een hoofdzekering van de netbeheerder en dat bij een dergelijke storing ook een noodstroomvoorziening geen oplossing zou brengen. Dat is dus onjuist: bij dat type storing is een noodstroomvoorziening wél een oplossing.

  @Tuig, dat is onjuist. Ik heb zelf een noodstroomvoorziening, dus ik weet waar ik over praat. Ik heb een aggregaat achter de trekker, die zijn redelijk betaalbaar.
  Een noodstroomvoorziening bestaat niet alleen uit een aggregaat maar ook uit een aanpassing in de meterkast. De hoofdschakelaar na de stroommeter moet vervangen worden door een drieweg-schakelaar. Van daaruit wordt een kabel aangelegd naar een punt waar je de aggregaat kunt aansluiten.
  De drieweg-schakelaar biedt drie mogelijkheden: O: dan is alles afgesloten, links: netstroom, rechts: noodstroom.
  Je kunt dus handmatig naar noodstroom schakelen, ongeacht de toestand van de netstroom.

  Verder ben ik van mening dat het bij zulke dichte schuren onverantwoord is om geen noodstroomvoorziening te hebben.

 • Tuig

  Bennie, helpt niet als de zekering er uit ligt. Je krijgt de stroom er gewoon niet. Ik heb zelf een aggregaat met automatische netovername. Waarschijnlijk werkte alles op dit bedrijf behalve de luchtwasser. De verzekering zal ook een aggregaat eisen trouwens.

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, ik lees dat de hoofdzekeringen van de netbeheerder er uit lagen. Dat kun je wél oplossen met een noodstroomvoorziening. Tenminste bij mij wel. Als dat bij jou niet kan, zou ik dat direct laten aanpassen zodat dat wel kan.
  Als er andere, secundaire zekeringen, uit liggen is een noodstroomvoorziening geen oplossing. Maar dat kun je toch zelf oplossen.

  Als de situatie zodanig is dat een stroomuitval van 5 minuten 2100 varkens fataal kan worden moeten er andere maatregelen worden genomen om dit te voorkomen. Een dergelijke kwetsbaarheid is onaanvaardbaar.

 • kleine boer

  Nee Bennie ik wijs jou erop dat ook voor nood niet ff buiten besturing om wat jii aangeeft in je reactie. Het is al erg zat dat het is gebeurd voor die man en dan ga jij zeuren over wat had gemoeten je kunt nooit alles voor zijn onthoud dat maar

 • Tuig

  Bennie, dat met de hoofdzekering heb ik niet gelezen. Maar je kunt er rustig vanuit gaan dat de man een aggregaat heeft. Verder weet ik niet wat er gebeurt is. Mijn aggregaat test Zichzelf iedere week. Geen garantie dat hij het in een noodsituatie ook doet.

 • KFB

  Volgens mij heeft Bennie gelijk.wij hebben het ook zo aangelegd en dan heb je met de zekeringen in de hoofgroepenkast niks te maken. Alleen als door bliksem de ventilatoren allemaal kapot slaan ben je klaar.. voordeel van trekker aangedreven aggregaat is dat je trekker kunt wisselen als die een probleem zou hebben. Automatische overname heeft als voordeel dat ze meteen kunnen overnemen, maar als deze niet werken, en dat gebeurt ook nog geregeld dan ligt dat meestal aan de motor.. vanwege behoorlijke kosten staat er vaak een oud beestje,.... niks in orde hebben is onverantwoord in ieder geval!

 • kleine boer

  Daar heeft Bennie zeker gelijk in zo word het in dien mogelijk altijd aangelegd mits de Agregraat voldoende capaciteit heeft voor de installatie anders word het verdeeld in noodgroepen

 • varken23

  Sinds de besturingssystemen of in elk geval de componenten die erin zitten in China gemaakt worden zijn ze er niet veel veiliger op geworden. Niet meer de kwaliteit van vroeger ook al wordt het duur verkocht.

 • Bennie Stevelink

  Als de varkensschuur zo gebouwd is dat stroomuitval binnen tien minuten de verstikking veroorzaakt van alle varkens, moet er in het luchtkanaal een noodventilator geplaatst worden die wordt aangesloten op een by-pas stroomkabel.
  Een by-pas stroomkabel is een kabel die vanaf de stoommeter (en noodstroomaggregaat) rechtstreeks naar de ventilator loopt en alle aardlekschakelaars en zekeringen omzeilt. De by-pas heeft een eigen aardlekschakelaar en zekering los van de rest van het elektrische systeem. Er zit niets anders achter dan alleen de noodventilator.
  Dan kan de rest van het systeem storing hebben zoveel het wil, de noodventilator houdt altijd stroom.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.