Varkenshouderij

Nieuws

Wallonië wil zwijnen in besmette zone ruimen

Een kleine maand voor aanvang van het jachtseizoen op 1 juli heeft de Waalse regering besloten alle everzwijnen in de besmette zone af te maken. Met die maatregel moet Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg een halt worden toegeroepen. Dat meldt Vilt.

Volgens minister van Natuur en Bos, René Collin, moet de volledige everzwijnenpopulatie in het gebied worden afgemaakt. Dat moet gebeuren door overheidsambtenaren. Tot een tweede gebied, dat onder verhoogde waakzaamheid staat, krijgen jagers toegang.

Hygiëne blijft punt van aandacht, ook nu hoogtepunt epidemie voorbij lijkt

De Luxemburgse bossen zijn sinds 2 maanden weer open voor recreanten. Die werden daarvoor maandenlang uit de bossen geweerd om te voorkomen dat zij het besmettelijke virus zouden verspreiden. Sinds 6 april zijn de bossen weer open. Dat zorgt in Vlaanderen voor ongerustheid, zo meldt Vilt. Van recreanten wordt wel verwacht dat zij een aantal hygiënemaatregelen treffen om eventuele verspreiding te voorkomen.

Het hoogtepunt van de epidemie mag dan wel voorbij zijn, er worden nog altijd nieuwe verdachte gevallen gevonden. De laatste update dateert van 27 mei. Toen stond de teller op 2.846 geanalyseerde everzwijnen, waarvan 814 besmet bleken.

Of registreer je om te kunnen reageren.