Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Vleestekorten verwacht door varkenspest in China

Al het vlees dat wereldwijd beschikbaar is zal naar China gaan.

Dat schrijft Rabobank in haar jongste update van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in China en Zuidoost-Azië. De AVP in dit deel van de wereld leidt tot een ongekende verschuiving in de internationale handel, met mogelijke tekorten aan dierlijk eiwit elders in de wereld. Wereldwijd zal hierdoor de prijs van dierlijk eiwit stijgen en de korte termijnprijs kan soms sterk schommelen, schrijft de bank.

Volgens Rabobank zullen exporteurs in de EU, Amerika, Canada en Brazilië het sterkst profiteren van de stijgende vleesvraag in China en Zuid-Oost Azië. Ook zal China een deel van het tekort aan varkensvlees opvangen door meer pluimvee- en rundvlees te eten en meer vis. Deze verschuiving in consumptie zal elders in de wereld de consumptiepatronen ook beïnvloeden.

Productiedaling van 30% in China is vergelijkbaar met het wegvallen van de Europese jaarproductie

30% productiedaling

De AVP waar China sinds vorig jaar augustus mee kampt, is verspreid over heel het land en treft mogelijk 150 tot 200 miljoen varkens, is de verwachting. Een productiedaling van 30% in China is vergelijkbaar met het wegvallen van de Europese jaarproductie. Het herstel van de varkensproductie in China zal jaren duren, is de verwachting. Varkenshouders zijn huiverig hun stallen opnieuw vol te leggen, omdat het virus opnieuw kan toeslaan. De boeren hebben vooral aandacht voor het verbeteren van de preventie en het in de benen houden van de resterende vleesproductie. Een tekort aan fokvarkens vertraagt sowieso het herstel van de varkensstapel in China.

Lees verder onder de kaart.

Omringende landen

AVP zit sinds begin dit jaar ook in Vietnam en verspreidt zich over ook ander landen in Zuidoost-Azië. Rabobank verwacht dat ook in deze landen de varkensstapel een flinke knauw krijgt. Daar wordt immers op vergelijkbare wijze varkensvlees geproduceerd als in China, met alle veterinaire risico’s van dien.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hopelijk wordt de extra winst eerlijk verdeelt en doen de( varkens) boeren ook mee. Ook goed dat de burger eens meemaakt dat het niet van zelfsprekend is dat er altijd maar genoeg voedsel is voor een lage prijs.

 • massy

  De winst wordt nooit eerlijk verdeeld want degene die al genoeg hebben willen nog veel meer.

 • Tekort aan dierlijk eiwit? Trekt dit de melkprijs ook mee omhoog dan!
  Zou eens leuk zijn!

 • Peerke1

  Winkelprijzen zijn al flink gestegen en indirect zijn de lonen gedaald.Ook wij kunnen de Euro maar een keer uitgeven in de Super waar de prijzen de hoogte invliegen.

 • Eminem2010

  West Europa zal
  Moeten wennen aan het idee dat eiwit verkocht wordt aan de hoogste bieder. Nu de Chinezen/Azië kapitaal krachtiger is kunnen ze mee dingen aangezien ze gewend zijn 50% van het inkomen aan voedsel te besteden en meer zijn gaan verdienen. Waar wij Europeanen gewend zijn 6 procent van ons inkomen aan voedsel te besteden.

 • kraats

  Moet je s ff op dat kaartje inzoemen....
  Staan er bij van 154415 zeugen geruimd op 1 locatie, of 112.074 stuks ...

 • varken23

  Als ik dit verhaal lees krijg ik het gevoel dat de prijzen hoger zouden moeten zijn.

 • farmerbn

  Denk ik ook varken23, daarom had ik het al over eerlijk de meerwinst delen.

 • Door de belasting en Btw verhogingen van de kabinetten Rutte is er een gemiddelde koopkrachtverlies per gezin met zo'n €3000,- extreem hoog zal het niet worden aangezien de consument de euro naar één keer kan uitgeven.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.