Varkenshouderij

Nieuws 21 reacties

Tot € 50.000 schade door bezetting varkensbedrijf

Varkenshouders Jeroen en Joan van Sleuwen uit het Brabantse Boxtel hebben tussen € 30.000 en € 50.000 euro schade geleden door de bezetting van hun varkensbedrijf door dierenactivisten op 13 mei.

Dat blijkt uit een voorlopig schaderapport opgesteld door Paul Bens, directeur van DLV Advies. Dat meldt De Telegraaf. De broers willen de schade op de circa 150 actievoerders verhalen.

Op maandag 13 mei, toen activisten van Meat the Victims de staldeuren forceerden, moesten meerdere zeugen biggen krijgen. “Normaal gesproken zorgt de boer dat die biggetjes bij het uier worden gelegd, zodat ze gelijk biest drinken. Dat is niet gebeurd, want de boer kon zijn stal niet in”, zo laat Bens weten aan het dagblad.

Frisse lucht werd biggen fataal

Biggen houden zichzelf moeilijk warm en worden daarom na de geboorte onder warmtelampen geplaatst. Ook dat gebeurde niet. In plaats daarvan openden activisten enkele staldeuren voor frisse lucht. Dat was echter, volgens Bens, de nekslag voor een aantal biggen dat maandag en de dagen ervoor ter wereld kwam.Tocht leidt tot koorts, hoesten en overlijden.

Biggen vertrapt

De broers Van Sleuwen stelden al eerder dat er biggen zijn vertrapt door gestreste zeugen en dat het aantal doodgeboren biggetjes een dag na de bezetting hoger was dan normaal.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als de overheid denkt dat iemand in overtreding is , blokkeert de overheid al een som geld. Dat had ze natuurlijk ook bij deze criminelen moeten doen. In ieder geval de auto's moeten innemen.

 • Vhouder

  die auto s lagen in de sloot

 • Zuperboer

  Van kale Vegankippen valt niks te plukken

 • Schado

  Nu ik vind het dus een groot grap. Dat deze varkens boer. Om geld durf te vraag. Wand als hij dus goed was. Voor zijn dieren. Waar zij daar nooit na toe gegaan dus. Dan houden ze straathofer wel op gezocht. En geef nu toch eens toe. Dat een 🐽 dus zo niet gelukkig is. Hoe ze dus hun kinders te drink moet geven. En ja ik denk dat een varken buiten een veel beter leven heef. Dan in zulke schuren of stallen. Een varken moet lekker in de moder kun rollen en zo. En lekker in strooi kun gaan liggen. Dan ben je goed voor je dieren. En praat me maar niet over de veiligheid dus van die varkens die zo in een stal lig. Als een varken gewent is om na buiten te kun gaan. En ze dus de deur weten te vinden. Dan zullen ze dus ook veel makelijker na buiten gaan. Als er brand is. En ja dan zijn ze ook op gewassen tegen de buiten lucht.

 • el

  Die inbrekers horen in de bak, zoniet dan werken ze maar bij de slachterij tot de schade is terugbetaald aan de varkenshouder!

 • Hogman1

  haha die 00.24 ..... 4 jaar oud of aan de paddo's .

 • kleine boer

  Schado ben je wel eens ooit in een stal geweest ? Om te zien hoe tevreden ze zijn ? Enig idee hoeveel levende wilde zwijnen biggen geboren worden en hoeveel er volwassen worden?

 • draaier

  Schado ben je wel eens ooit in een stal geweest ?

  Overbodige vraag. Hij/zij heeft ook niet de moeite genomen om naar Nederlands te gaan in zijn schooltijd

 • gjh

  Schado sukkel ga eens terug naar school barst van de fouten. Ik denk dat er een dokter bij moet komen (of 3 ) want 1 is onvoldoende met deze gedachte. Ga verder met wortels eten en probeer wat minder alcahol en drugs te gebruiken want je heb al weinig hersens en dat wordt dan nog minder.

 • boerke brabant

  goede actie van deze boer. Maak duidelijk dat op deze manier een stal binnen dringen niet zonder risico is. Waarschijnlijk is er geen cent te halen bij de actievoerders, maar op deze manier worden ze gewaarschuwd voor volgende acties. Er is hun nu duidelijk gemaakt dat binnen dringen niet zonder risico is , mochten ze het weer doen dan nemen ze weloverwogen het risico dieren te schaden. En volgens mij kan dat nooit hun bedoeling zijn; dieren in gevaar brengen, dus zullen ze iets anders moeten gaan bedenken..

 • JNJS

  De actievoerders hebben zelf een filmpje geplaatst op You-Tube. In dit filmpje is, onder andere, te zien dat een big klem zit tussen de poot van de zeug. Het baby varkentje schreeuwde in doodsangst naar de actievoerders om hulp. Het was ondragelijk om te zien dat deze baby, in doodsangst en gillend van de pijn tevergeefs naar de actievoerders om hulp riep. Het moet voor dit babyvarkentje een hel zijn geweest, om recht in de lens van een camera en in de ogen van dieren activisten te kijken, terwijl hij gillend van de pijn vermorzeld werd door zijn eigen lieve moeder. De activisten hebben er bewust voor gekozen dit babyvarkentje niet te helpen, terwijl hij in doodsnood was, en zijn daarmee strafbaar.

 • JNJS

  Ik vind het jammer dat op bovenstaande wijze wordt gereageerd op @schado. Hij heeft heel veel moeite gedaan om te reageren en zijn ongenoegen te uiten. Dat het taalkundig rammelt doet niet af aan de inhoud van zijn boodschap. Hij vertolkt hier namelijk de mening van een groot deel van de bevolking. We kunnen beter inhoudelijk reageren in plaats te proberen hem weg te zetten als dom. Vragen als hoe een zeug, die vaststaat, de biggen kan verzorgen zijn namelijk helemaal niet raar om te stellen. Leg het maar uit; hoe doet ze dat? En misschien liggen varkens wel liever in de modder of in stro ipv op een roostervloer. Leg het maar uit! En misschien fikken er wel minder varkens op als ze in de vrije uitloop lopen in plaats van in de stal, als deze opbrand. Leg het maar uit!

 • kleine boer

  jnjs ik vroeg het al eerder enig idee hoeveel biggen er overblijven van een wild zwijn na de geboorte? Een boer doet er alles aan om zoveel mogelijk biggen over te houden dat is immers zijn broodwinning daar zijn de stallen op gebouwd. Nooit gezien zeker dat een zeug zomaar een big doodbijt of dood ligt een boer wil dat zoveel mogelijk voorkomen snap dat dan eens!!! En waarom moet een boer alles uitleggen en laten zien en bejaardenhuizen ziekenhuizen retail enz enz amper

 • JNJS

  kleineboer ik ben het volledig met u eens. Waar het mij om ging is dat het geen zin heeft om mensen met vragen of opmerkingen af te doen als dom en onwetend. (heeft u overigens niet gedaan, jammer dat u zich door mij aan gesproken voelde) Er zijn hele goede redenen om varkens op de huidige manier te houden. Het probleem is dat we blijkbaar niet kunnen uitleggen waarom dingen op een bepaalde manier gedaan worden. Wanneer we het wel kunnen uitleggen zal er ook meer begrip zijn. Dat is echt waar, ik weet dat uit ervaring. Het publiek heeft echt geen idee hoe het in de landbouw gaat en heeft totaal geen verstand van dieren en hun gedragingen. Wat voor ons logische argumenten zijn zoals goed voor je broodwinning zorgen wordt al snel uitgelegd als winstbejag over de rug van een dier. Dieren worden vaak vergeleken met mensen, maar dieren kennen geen empathie. Een gewond varken zal worden opgevreten door de rest van het koppel. En dat vinden we zielig. Wanneer men komt met argumenten als; je zou het zelf ook niet leuk vinden als.... wordt het wel een moeilijke discussie.

 • kleine boer

  jnjs die mensen hebben ook internet kunnen alles opzoeken en terecht bij veel opendagen en zichtstallen ...... die willen het NIET begrijpen of snappen....

 • JNJS

  kleineboer Ja en nee, we moeten onderscheid maken tussen een gewone onwetende burger en een activist De activist weet akelig veel van de sector en zal deze kennis gebruiken tegen de sector. Ze weten heel goed op de emotie van de burgers in te spelen. Zo reageren ze bijvoorbeeld heel overdreven emotioneel bij het zien van oornummers bij een drie dagen oude big. Het is zielig die grote merken in die kleine oren en het dier is voor de boer niet meer dan een nummer. Een boer kent zijn dieren niet meer en heeft dus geen liefde voor de dieren. En ja, dat in een maatschappij waar iemand lange tijd dood in huis kan liggen voordat de buren klagen over stankoverlast en iedereen gewoon een burgerservicenummer heeft en dus een nummer is. Het is pure emotereur, er wordt ingespeeld op de emotie van de onwetende burger. Een "mooi" voorbeeld hiervan is het, met flesjes water proberen te geven aan slachtvarkens, die in een veewagen voor het slachthuis staan. Uit pure nieuwsgierigheid en niet vanwege dorst lebberen de varkens aan de waterflesjes. Er wordt heel verontwaardigd geroepen dat de varkens uitgedroogd zijn. Voor een gewone burger lijkt het inderdaad dat de varkens uitgedroogd zijn. Dit beeld blijft hangen.

 • JNJS

  Een activist zul je nooit met argumenten kunnen overtuigen, de burgers wel. Wanneer we als sector geen tegengeluid laten horen zal de gewone burger alleen informatie krijgen van activistische groeperingen. We zullen de burgers moeten blijven voorlichten. En vergeet niet; dingen die wij in de sector normaal vinden hoeven dat voor anderen niet te zijn! (geloof me, je krijgt de raarste vragen waarvan je niet snapt hoe ze erbij komen)

 • kleine boer

  Jnjs ik heb een melkvee bedrijf tussen 2 woonwijken in geloof me ik ken de burger en zijn vragen... het begint al op school daar worden de kinderen al met verkeerd/fout lesmateriaal dingen geleerd ben ook blij dat daar nu door staf naar gekeken word

 • JNJS

  Precies wat ik bedoel @kleine boer.

 • Norpie

  He Schado, Ga alsjeblieft eerst de lagere school af maken. Ik tel zo al 28 schrijffouten en dan heb ik de grammatica nog niet eens meegenomen. :-)

 • JNJS

  @norpie Verdorie!! reageer alleen inhoudelijk op @schado

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.