Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Intensieve zeugenbedrijven kennen hoger afvoerpercentage zeugen

De grootte van het zeugenbedrijf en de manier van produceren is bepalend voor het afvoerpercentage van zeugen op het bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van 6 wetenschappers van de universiteit van Helsinki, die op 43 Finse zeugenbedrijven een jaar lang de gegevens van zeugenafvoer hebben gemonitord.

Aandacht voor welzijn en milieu

Het Finse onderzoek concludeert dat op de intensievere zeugenbedrijven meer zeugen worden afgevoerd ten opzichte van extensievere bedrijven en bedrijven die meer aandacht hebben voor welzijn en milieu. De zeugensterfte op intensieve bedrijven lag ook hoger, een derde van deze bedrijven had een sterftepercentage hoger dan 15%. Op de meeste extensieve bedrijven lag het afvoerpercentage onder de 30% en op geen enkel bedrijf kwam het sterftepercentage boven de 15%.

Het percentage afvoer zeugen op alle bedrijven lag gemiddeld op 38%, hiervan was een relatief hoog percentage sterfte, namelijk 9,7%. Tussen de verschillende zeugenbedrijven waren er opmerkelijk grote verschillen in afvoerpercentages.

Ook van toepassingen in andere landen

Het onderzoek heeft de zeugenbedrijven ingedeeld in 3 groepen. De eerste groep zijn de intensieve bedrijven met gemiddeld meer zeugen per bedrijf en verzorger. De tweede groep zijn gemiddeld grote zeugenbedrijven die meer aandacht hebben voor dierwelzijn en milieu en de derde groep zijn de extensieve zeugenbedrijven.

Alhoewel het onderzoek heeft plaatsgevonden op Finse bedrijven, verwachten de wetenschappers dat het ook van toepassing is in andere landen waar varkens geproduceerd worden.

Laatste reacties

  • Snel

    in die landen wordt misschien wel anders gevoerd dan in Nederland, je kunt niet altijd alles vergelijken.

  • jan4072

    Hallo Judith. Welke definities worden hier gehanteerd voor intensieve en extensieve bedrijven? En hoeveel zijn worden er dan gehouden per VAK?

  • J.Vugts

    Veel zeugen worden afgemaakt vanwege schouderwonden en beenwerk problemen. De oorzaak ligt vaak in een niet optimale voeding tijdens opfok, dracht en lactatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.