Varkenshouderij

Nieuws

Keten Duurzaam Varkensvlees zet vol in op smart farming

Keten Duurzaam Varkensvlees gaat vol voor smart farming. Afgelopen jaar zijn op het gebied van individuele dierherkenning bij varkens enorme stappen gemaakt.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Keten Duurzaam Varkensvlees.

In totaal werden totaal 385.048 varkens voorzien van een oormerk met een zogenoemde RFID-chip. Daarmee is het mogelijk om varkens van geboorte tot slacht individueel te volgen. “Keten Duurzaam Varkensvlees is wereldwijd koploper geworden op het gebied van Smart Farming”, zo schrijft Jaap de Wit jr., voorzitter van stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), in het voorwoord van het jaarverslag.

91 varkenshouders werken met smart farming

Het aantal varkenshouders dat deelneemt aan smart farming is gestegen tot 91. Wekelijks worden meer dan 10.000 biggen voorzien van een RFID-oormerk. KDV streeft dit jaar naar een totaal van 150 deelnemers. Om dat te bereiken wordt een online tool ontwikkeld waarmee varkenshouders realtime kunnen zien hoe hun varkens presteren. Zo kunnen varkenshouders daar direct naar handelen.

Varkenshouders die met RFID-oormerken werken, ontvangen een terugkoppeling van hun prestaties in relatie tot de gehele keten. Met deze benchmarkgegevens kunnen ze zien hoe ze presteren ten opzichte van hun collega’s.

RFID-oormerk vervangt slachtblik

KDV ziet RFID-oormerken als een diervriendelijk alternatief van het slachtblik. Er start een proef met 20 varkenshouders die een ontheffing hebben gekregen voor het verplichte slachtblik.

Selectie varkens met Antibioticavrij Leven Garantie

Met het gebruik van RFID-oormerken is het mogelijk om varkens met de Antibioticavrij Leven Garantie te selecteren. Dat schept marktkansen, zo laat KDV weten. Het aantal afnemers is toegenomen, onder meer in Italië. In dat land wordt varkensvlees met de Antibioticavrij Leven Garantie verkocht aan 20 supermarktketens.

De gegevens van de RFID-oormerken maken het ook mogelijk om met uitgebreide geneticaproeven te onderzoeken wat de invloed van genetica op de kwaliteit en bijbehorende smaak en malsheid van vlees is. In de loop van dit jaar wordt meer duidelijkheid verwacht over welke berenlijn het smaakvolste vlees levert.

Of registreer je om te kunnen reageren.