Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

‘Idealisten die grens overschreden naar extremisme’

De activisten die op 13 mei het varkensbedrijf van Jeroen van Sleuwen aan de Brede Heide in Boxtel bezet hielden, blijken een – in hun ogen – ‘heilige’ missie te hebben.

Die missie is: de veehouderij moet stoppen en als dat niet binnen wettelijke kaders kan, dan moet het maar buitenwettelijke gebeuren. Dit beeld werd dinsdagavond 28 mei opnieuw bevestigd tijdens een gemeenteraadsvergadering in Boxtel. Maar liefst 9 insprekers – voor en tegenstanders – hadden zich gemeld voor het agendapunt ‘Bezetting varkensboerderij Brede Heide’. Groot verschil met de bezettingsactie van een paar weken geleden was dat het een opmerkelijk rustige bijeenkomst bleef. Ondanks de diametraal tegenover elkaar staande standpunten kreeg iedereen de ruimte zijn of haar zegje te doen.

Emotionele weken

“We hebben emotionele weken achter de rug”, zegt burgemeester Fons Naterop aan het begin van de vergadering. ”De bezettingsactie heeft er stevig ingehakt bij de boeren.” De stalbezetting van ruim 2 weken geleden door zo’n 125 activisten van de internationale actiegroep Meat the Victims zorgde voor veel onrust. De actievoerders wilden hiermee aandacht vragen voor het dierenleed dat varkens ondergaan in hun stallen. Na ruim 11 uur werd de bezetting door de ME beëindigd. Omdat de bezetting zo lang duurde, organiseerden boeren uit de omgeving een tegenactie om hun collega te steunen. Daarbij werden onder andere auto’s van actievoerders om in greppels gegooid.

Confrontatie bleef uit

Door de gebeurtenissen was het alles behalve een gemiddelde gemeenteraadsvergadering. Overal in en rond het gemeentehuis waren politieagenten en beveiligers aanwezig. De hele avond patrouilleerden politieauto’s door het centrum van Boxtel, op alles voorbereid. Een confrontatie tussen activisten en boeren bleef echter uit. Iedereen die de raadszaal binnen wilde, inclusief de raadsleden, werden gefouilleerd. Ook tijdens de gemeenteraadsvergadering bleven voortdurend politieagenten duidelijk zichtbaar in de raadszaal om meteen in te kunnen grijpen.

Ruim 100 actievoerders haal je niet met een paar agenten uit de stal. Daarvoor is grote inzet van de ME nodig, die goed gebriefd moet worden om met zorg en zorgvuldigheid te kunnen handelen. In dit geval moest een deel van de ME bijvoorbeeld ook vanuit Maastricht komen

Waarom niet sneller ingegrepen?

Loco-burgermeester van Boxtel Peter van de Wiel

Als een rode draad door de hele vergadering liep de vraag ‘Waarom is de bezetting niet sneller beëindigd?’. In zijn toelichting zei loco-burgermeester Peter van de Wiel die destijds – bij afwezigheid van burgermeester Fons Naterop – samen met politie en justitie verantwoordelijk was voor het beëindigen van de bezetting: “Op de Brede Heide was sprake van een complexe situatie. Een unieke situatie zelfs, met een enorme impact voor de betrokken boer. We hebben een dergelijke bezetting in Nederland nog niet eerder meegemaakt. Dat is ook de reden dat een handelingskader ontbrak. Als gezagsdriehoek hebben wij vanuit dat gegeven steeds verschillende belangen tegen elkaar afgewogen alvorens tot gezamenlijke besluiten te komen. Uiteraard heb je het liefst meteen ingegrepen toen bleek dat de actievoerders niet van zins waren weg te gaan. Op zo’n moment wil je dat de ME meteen ter plaatse is. In praktijk kan dat natuurlijk niet. We spreken namelijk van een enorme logistieke operatie. Ruim 100 actievoerders haal je niet met een paar agenten uit de stal. Daarvoor is grote inzet van de ME nodig, die goed gebriefd moet worden om met zorg en zorgvuldigheid te kunnen handelen. In dit geval moest een deel van de ME bijvoorbeeld ook vanuit Maastricht komen.”

Je weet niet wat je overkomt als opeens 125 mensen inbreken in je stal. En daarbij hun mening als enige waarheid uitdragen

Annemarie Welvaarts

Activisten van Meat the Victims tijdens de stalbezetting. - Foto: ANP
Activisten van Meat the Victims tijdens de stalbezetting. - Foto: ANP

Respectloze dierenactivisten

Volgens Annemarie Welvaarts, de vrouw die met haar man het bewuste zeugenbedrijf runt, hebben boeren er niets aan hun dieren niet goed te verzorgen. Welvaarts is de eerste inspreker. “Het is ons levenwerk, we staan 24 uur per dag klaar voor onze dieren.” Geen goed woord heeft ze over voor de actie. “Je weet niet wat je overkomt als opeens 125 mensen inbreken in je stal. En daarbij hun mening als enige waarheid uitdragen. Het zijn respectloze dierenactivisten die geen dialoog willen. Ze hebben geen idee hoeveel stress ze de varkens hebben aangedaan, eigenlijk moeten we ze net zo behandelen als zij ons en onze dieren.”

‘Veganistisch Nederland’

Het dierenwelzijn staat bij varkenshouders altijd op de eerste plaats, aldus POV-voorzitter Linda Jansen. De sector doet er juist alles aan om te verduurzamen. “We zijn in gesprek met alle betrokken partijen om afspraken te maken over versnelde verduurzaming. Deze intimiderende acties dragen daar niet aan bij en remmen de ontwikkeling. Dergelijke acties mogen niet getolereerd worden om zo ‘veganistisch Nederland’ te creëren.”

Oploop van boeren, nieuwsgierigen en raddraaiers

Wim Jennissen, regio voorzitter ZLTO Dommel en Aa, sluit zich aan bij de laatste woorden van Jansen. “Dit is niet te accepteren, dit mag nooit meer gebeuren.” De actie had veel sneller beëindigd moeten worden stelt Jennissen. “Doordat het zolang duurde ontstond er een oploop van boeren, nieuwsgierigen en raddraaiers, dat had zomaar verder uit de hand kunnen lopen.”

‘Geframed als dierenbeul’

Ook melkveehouder Willem Jan Jacobs blijkt zeer aangegrepen door de bezettingsactie. “We zorgen 7 dagen per week goed voor onze dieren. Het is niet alleen ons inkomen maar ook onze passie. Ik krijg het gevoel me constant te moeten verantwoorden, we worden geframed als dierenbeulen.” Over de aanpak van Boxtel is Jacobs kritisch. “De gemeente had zich vanaf het begin achter de boeren moeten scharen en sneller moeten ingrijpen.”

De grote vraag tijdens de gemeenteraadsvergadering was waarom de actie niet sneller werd beëindigd. - Foto: ANP
De grote vraag tijdens de gemeenteraadsvergadering was waarom de actie niet sneller werd beëindigd. - Foto: ANP

‘Varkens zijn het slachtoffer, niet de boeren’

Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights ziet de actie, net als 3 andere insprekende dierenactivisten, met heel andere ogen. “De varkens zijn de slachtoffers, niet de boeren. De dieren hebben een troosteloos bestaan en staan in hun eigen mest en stank.” Dat het bedrijf van Van Sleuwen toevallig gekozen is ontkracht Vermeulen indirect. “Op dit bedrijf crepeerden vorig jaar nog 1.200 varkens omdat de ventilatie uitviel. De boer verdoezelde alles en kwam er mee weg. Deze criminele daden van de boer en zijn collega’s moet worden gestopt.”

Nieuw fenomeen

Afsluitend constateert burgemeester Naterop dat Boxtel het middelpunt is geworden van een maatschappelijk discussie. “Een dergelijke actie is een nieuw fenomeen, daar hadden we in Nederland geen ervaring mee. We hebben in mijn ogen op de meest zorgvuldige wijze opgetreden en konden dat niet sneller doen.” Ook was de actie niet te voorzien, stelt de burgemeester. “De actievoerders hadden een symposium in Amsterdam en daar kwam spontaan het idee van deze actie. Het zijn idealisten die de grens overschreden naar extremisme door de wet bewust te overtreden.”

Naterop heeft er alle vertrouwen in dat Justitie passend zal optreden tegen alle actievoerders. “Er is sprake geweest van lokaal- en huisvredebreuk, dat zijn strafrechtelijke feiten.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Nog steeds benieuwd hoe de straffen uitvallen. Heb er eigenlijk niet veel vertrouwen in. Boeren moeten ook lid worden van die clubs en annoniem bij de bijeenkomsten gaan zitten. Zo leer je de raddraaiers kennen en dat is altijd handig.

 • pinkeltje

  Zeker teveel naar de Blues Brothers gekeken. Die waren ook "on a mission from God". En de Chicago police force had het nakijken....

 • Farmerbn, wordt jij dan maar lid! Het is compleet zinloos om dat te doen!
  Beter is dat ze nog een keer inbreken en dat er dan wel adequaat gehandeld wordt!

 • Mbmb

  Helemaal niet zo;n gek idee van farmerbn. Met georganiseerd infiltreren in organisaties kunnen we ons voordeel doen. Zij infiltreren ons ook: lezen lekker mee op de fora, en wonen boerenbijeenkomsten bij, zeker weten.

 • brutus71

  Grote schande dat die activisten daar in het gemeente huis mochten inspreken, vreselijke mensen zijn het, ook die Erwin Vermeulen, een keiharde activist is dat en die geef je het woord in het gemeente, onbegrijpelijk vind ik dat.

 • Alco

  Krijg je niet voor elkaar @Farmer.
  Wij moeten immers werken en zij zijn meest neuspeuters.

 • Jan-Zonderland

  "Er is uiterst zorgvuldig gehandeld bij de ontruiming. Daarom kon het niet sneller". Wat een belachelijk standpunt. Het waren inbrekers die een strafbaar feit hadden began. Daar ga je niet mee in overleg, die wijs je op de wet die ze overtreden hebben en danarresteer je ze. Goedschiks of kwaadschiks. Klik klik in de handboeien en naar buiten ermee. Nee, men vond het zelfs nodig dat schorum van eten en drinken te voorzien (Volgend de media maar niet duidelijk wie dat eten en drinken voorzag.) Ook moest er ME uit Maastricht komen. Is een uurtje ofzo van Boxtel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.