Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Twence wil 200.000 ton varkensmest contracteren

Voordat afvalverwerker Twence start met de bouw van een mestverwaardingsinstallatie wil het 200.000 ton varkensmest contracteren.

Dat is 80% van de capaciteit van de installatie. Het bedrijf is daarom gestart met een campagne om varkensmest te contracteren. Varkenshouders kunnen intekenen voor afzet voor 3, 5 of 10 jaar, zegt accountmanager Arno Brandwagt van Twence.

Procedure bij Raad van State

Het staat nog niet vast dat de installatie er komt. Het is vrijwel zeker dat eerst nog een procedure volgt bij de Raad van State (RvS), aangespannen door 9 belanghebbenden. Een van de belanghebbenden is gemeente Borne, zelf aandeelhouder van Twence.

De afvalverwerker ziet de procedure met vertrouwen tegemoet. In 2017 zijn ze ook al bij de RvS geweest. Aan de bezwaren die toen zijn genoemd, is tegemoetgekomen.

Lees verder onder de foto

Een impressie van de mestverwerkingsinstallatie van Twence. Foto: - Twence
Een impressie van de mestverwerkingsinstallatie van Twence. Foto: - Twence

Mestverwaarding toegestaan

Het belangrijkste is dat het bestemmingsplan mestverwaarding nu toestaat. Dat heeft de provincie Overijssel geregeld, die wil dat er groen gas wordt geproduceerd en iets wordt gedaan aan het mestoverschot in de regio.

Twence legt infrastructuur reeds aan

De RvS zal uiterlijk in oktober uitspraak doen. Daarna wil Twence direct aan het bouwen. Niettemin worden al voorbereidingen getroffen voor mestverwaarding op het 60 hectare grote terrein. De infrastructuur, zoals elektriciteit, wordt aangelegd. De installatie komt in een bestaande hal te staan. Volgens Twence is Zenderen de best denkbare plaats voor mestverwerking in Twente.

Vanaf 15 tot en met 19 april kunnen varkenshouders ter plekke kennismaken met de mestverwerkingsplannen van Twence. Als alles volgens plan verloopt, wordt eind 2020 gestart met de verwerking van mest en de productie van groen gas en meststoffen.

Eén reactie

  • grolschzetor

    Wellicht dat groenlo nog wat gecontracteerden over heeft....................

Of registreer je om te kunnen reageren.