Varkenshouderij

Nieuws

PED-infecties gedaald, maar nog niet onder controle

Aantal maagdarmaandoeningen met PED-infectie als diagnose daalt, maar ziekte is niet onder controle.

Het aantal inzendingen van maagdarmaandoeningen waarbij PED-infectie (Porcine Epidemische Diarree) als diagnose is vastgesteld, is in 2018 gedaald naar 25 gevallen, terwijl er in 2017 nog 60 inzendingen met PED-besmettingen zijn gevonden. Dat vertelt Tom Duinhof, dierenarts varken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Resultaten uit het laboratorium en de Online Monitor laten wel een daling van het aantal PED-gevallen zien, maar dat betekent niet dat de ziekte onder controle is. “We gaan ervan uit dat de ziekte PED endemisch blijft in Nederland”, aldus Duinhof.

Lees verder onder de foto.

Tom Duinhof, dierenarts varken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. - Foto: GD
Tom Duinhof, dierenarts varken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. - Foto: GD

Mestonderzoek

In januari dit jaar is er wel een kleine piek geweest van inzendingen voor mestonderzoek naar GD. In de laatste week van januari en de eerste week van februari zijn er in totaal 12 inzendingen geweest waarin het PED-virus is aangetoond. De gegevens uit het laboratoriumonderzoek van GD lopen gelijk op met de gegevens uit de Online Monitor, waar de klinische waarnemingen van dierenartsen zijn ingevuld.

In de Online Monitor zijn in januari dit jaar 6 meldingen van PED gerapporteerd; dat is 1% van alle gerapporteerde darmproblemen in januari. Dat is duidelijk een stuk minder dan er in januari 2018 en 2017 gerapporteerd zijn in de Online Monitor. In deze 2 voorgaande jaren lag het aantal PED-gevallen boven de 2%.

‘Ziekte niet onder controle’

“Met deze gegevens kunnen we zeker nog niet concluderen dat we de ziekte onder controle hebben”, aldus Tom Duinhof, die aangeeft dat het in 2018 gemiddeld warmer is geweest dan in 2017. Virussen hebben, als ze zich buiten de gastheer bevinden, een grotere overlevingskans bij lagere temperaturen. Hierdoor is de winter ook de meest riskante periode voor verspreiding van virussen zoals het PED-virus (en daarnaast ook klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest en PRRS).

Gegevens in de Online Monitor geven een duidelijke trend weer van het aantal PED-gevallen. In de zomer lijkt het virus niet of nauwelijks voor te komen en in de winter laait het toch weer op. Bron: GD

Of registreer je om te kunnen reageren.