Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Dierenbescherming: luchtwassers geen oplossing

Door de aanscherping van het veehouderijbeleid in Noord- Brabant worden veehouders gedwongen om te kiezen voor luchtwassers en dat is een ongewenste situatie, aldus Bert van den Berg, programmamaker bij de Dierenbescherming.

Van den Berg is wel voorstander van het aangescherpte beleid voor strengere uitstootnormen in de provincie. HIj zet echter kanttekeningen bij luchtwassers die alleen de kwaliteit van de buitenlucht verbeteren. De situatie in de stal blijft volgens hem even ongezond. Bij brand in een stal verspreidt het vuur zich snel door de aanwezigheid van een luchtwasser.

Aanpak bij de bron

Vanuit de provinciale bijeenkomsten van ‘Toekomstbestendige stallen’ bleek dat er wel een breed draagvlak is voor aanpak bij de bron, zoals mest en urine scheiden en meteen uit de stal te verwijderen. Maar het is een onmogelijke opgave voor veehouders om tussen nu en 2020 om nieuwe technieken hiervoor getest en erkend te hebben, geeft Van den Berg aan.

Innovatieve oplossingen in ijskast

De enige bestaande optie om aan de strenge Brabantse eisen te voldoen is de luchtwasser, waardoor investeringen voor innovatieve oplossingen in de ijskast komen te staan. Volgens de Dierenbescherming is de haast van de provincie niet nodig omdat een groot aantal varkenshouders in 2020 door de landelijke stoppersregeling hun bedrijf gaan beëindigen. Daarnaast is er geld beschikbaar voor de warme sanering. Van den Berg roept de Brabantse politiek op om meer tijd te nemen voor duurzame oplossingen die zowel het milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn verbeteren.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Ik vraag mij af iemand met een visie, zoals in dit geval een persoon van de dieren bescherming, in staat is, de door milieu- en klimaathysterie overladen leden van de Brabantse politiek tot zinnig beleid te verleiden.

 • farmerbn

  Elke oplossing die geen verlaging van de veestapel oplevert is voor de dierenbescherming, maar ook voor andere boer-onvriendelijke organisaties ongewenst.

 • Gat

  Brabant gaat zijn inwoners redden met luchtwassers. En onder tussen bouwen ze alles vol met industrie hallen en woningen.

 • Vhouder

  beste gat en je vergeet meer vliegtuigen eindhoven

 • Gat

  Vhouder of de verbreding van de A58.

 • sjack

  varkens h s
  luchtwasser is verplaatsen van probleem gewoon minder varkens bedrijven opkopen daar zijn de blijvers ook goed met af minder aanbod en hogere prijs
  en minder mest iedereen blij

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.