Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Woning na stalbrand door activisten beklad

De woning op het door een grote brand getroffen varkensbedrijf in Biezenmortel (Noord-Brabant) is maandagochtend 4 februari in alle vroegte beklad, vermoedelijk door dierenactivisten.

Op de muur stond de leus ‘burn in hell’, zo meldt Omroep Brabant.

POV-voorzitter Linda Janssen – woordvoerder namens de varkenshouders – reageert ontstemd. “Verschrikkelijk dat dit is gebeurd. Zoiets gaat alle perken te buiten. Deze varkenshouders zitten er al doorheen en dan gebeurt dit ook nog eens. De daders hebben geen enkele vorm van empathie.”

Janssen maakte dinsdagmiddag 5 februari haar agenda vrij om een bezoek te brengen aan het getroffen varkensbedrijf, de ondernemers een hart onder de riem te steken en het tv-programma Hart van Nederland te woord te staan.

De brand op het varkensbedrijf is vermoedelijk ontstaan in een werktuigenloods.

Buurt houdt wacht

De varkenshouders worden volgens Janssen volop gesteund door omwonenden en collega-veehouders. Vanuit een bouwkeet op het erf houden buurtbewoners continu de wacht om te voorkomen dat activisten nogmaals het bedrijf betreden. “Ik vind het bijzonder dat dit gebeurt. De gemeenschap in Biezenmortel is erg hecht. Het is mooi om te zien hoe veehouders zich verenigen en de getroffen ondernemers steunen. Daar ben ik erg trots op”, aldus Janssen.

Tekst gaat verder onder de video.

Crowdfunding- en Twitter-acties

Naar aanleiding van de stalbrand startte Partij voor de Dieren een crowdfundingactie om de geredde varkens op te vangen. Volgens Janssen is deze actie nergens voor nodig. “Deze dieren zijn maar kort buiten geweest en worden goed verzorgd door de varkenshouder.”

Henny Verhoeven is op Twitter een actie gestart om de getroffen varkenshouders te steunen met ‘hart onder de riem-kaartjes’.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Kamer wil geen nieuw debat over stalbranden

De Tweede Kamer wil niet opnieuw in debat over maatregelen om stalbranden te voorkomen. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand vroeg een debat aan, na de brand bij een varkensbedrijf in Biezenmortel. CDA-Kamerlid Jaco Geurts reageerde fel op het verzoek van Ouwehand en toonde zijn afschuw over de bekladding van het woonhuis van de veehouder door het Dierenbevrijdingsfront. Ouwehand reageerde verbaasd. “Wat heeft dat te maken met een debataanvraag?”, vroeg ze zich af.
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU vinden een nieuw debat niet nodig, nu er recent over stalbranden is gesproken. Ze willen landbouwminister Carola Schouten en betrokken partijen eerst de huidige plannen laten uitvoeren. Oppositiepartijen PvdD, SP en GroenLinks verwijten de coalitie geen extra maatregelen te willen nemen. Diverse moties van deze partijen om extra maatregelen te nemen tegen stalbranden werden weggestemd. Een motie van CDA‘er Geurts om snelle branddetectiesystemen te inventariseren werd wel aangenomen, maar kreeg geen steun van PvdD.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  iN WAT VOOR WERELD LEVEN WIJ, IK SNAP WEL DAT DEZE MENSEN VAN DIEREN HOUDEN ,HET ZIJN ZELF BEESTEN

 • John.

  Het wordt steeds gekker in Nederland😕

 • bas123

  laat de politie de daders opsporen en zie !!!
  er is een verband met de partij voor dieren ???
  Hoe is het mogelijk dat ouwehand verbaast reageert !!!

 • arkova

  mensen veranderen in beesten,en dieren moeten mensen worden.

 • GJ Bunt

  Deze daders zeggen hiermee vooral iets over zichzelf...
  Wel benieuwd wie of wat erachter zit.

 • adriemulders

  en dat is het dus: het voelt niet fijn...............

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.