Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Westfort verhoogt berenkorting met € 0,50

Berenvlees verkoopt moeilijker. Slachterij Westfort voert vanaf maart een generieke berenkorting door van een halve euro per dier.

Dat zegt Jaap de Wit, inkoopverantwoordelijke van Westfort. De korting voor een beer wordt dan € 3 of € 4 per dier, afhankelijk van het concept waarvoor de varkenshouder produceert.

Reden om meer geld in te houden, is dat het berenvlees moeilijk verkoopt. Westfort kijkt de situatie nog een halfjaar aan. “Als de afzet van het berenvlees stroef blijft verlopen, gaat in oktober de inhouding nogmaals een halve euro omhoog”, zegt De Wit. In de markt is momenteel behoefte aan zwaardere dieren met meer spek, koppels met borgen en gelten.

Steeds minder beren geslacht

Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat beren steeds meer een blok aan het been van slachterijen zijn. Het magere berenvlees is niet waar vlees-inkopers momenteel om verlegen zitten.

Bij Van Rooi Meat beamen ze deze trend. Directeur Addy van Rooi verklaart dat zij minder beren slachten dan 2 jaar terug en dat het aantal nog verder afneemt. Van Rooi: “De wens is meer borgen en gelten aan de haak te krijgen. Dat is al 2 jaar het geval.”

Buiten het Beter Leven-segment slacht Van Rooi wekelijks 38.000 varkens. De helft van dit volume betreft koppels met gelten en borgen, de andere helft gelten met beren.

We gaan het met beren niet winnen; koppels varkens met borgen leveren gewoon meer geld op

Markt vraagt vettere, zware varkens

De varkenshandel merkt ook dat beren niet geliefd zijn bij slachterijen. Een handelaar vertelt dat beren niet aansluiten op de vraag in de markt. Er komt geen spek op, luidt de klacht. In 5 jaar tijd is de varkensvleesmarkt totaal veranderd en is er juist vraag naar vettere en zware varkens. De handelaar daarover: “We gaan het met beren niet winnen. Koppels varkens met borgen leveren gewoon meer geld op.”

Laatste reacties

 • Snel

  varkens leveren meer geld op maar beer gaat efficiënter om met `t voer. Waar ligt `t kantelpunt om weer te gaan castreren?????

 • grolschzetor

  En de vraag "moeten we dit nog willen?". Als er een als iedereen weer gaat casteren...

 • massy

  Die beren verzieken de afzetmarkt van het varkensvlees.iedere varkenshouder die weleens een huisslachting doet pakt ook geen beer dus.

 • boerkebrabant

  om te beginnen zou ik zeggen dat de beren mesters zelf alleen maar beren vlees mochten eten, dan houd de helft er zelfs al mee op. daarna moeten ze eens naar het slachthuis gaan en kijken hoeveel penis beschadigingen er bij hun beren zijn, dan stopt weer bijna de helft. daarna mogen ze bij ons de borgen gelten na komen kijken, als ze daarna weer bij de beren komen, denken ze , wat een gerij en een herrie in de stal. dan blijven er niet veel meer over. wat een kleine ingreep op dag 4 toch veel leed kan besparen

 • Norpie

  Varkensvlees koop ik alleen in Duitsland bij een echte Metzger die varkens slacht afkomstig van een zelfmenger.
  Dan ben je zeker dat je geen berenvlees krijgt.
  Dan zijn ze gemest op volledig rooster en krijgen een granenrijk voer zonder bijproducten uit de vetraffinage..
  Al deze voorwaarden komen terug in de smaak. De rest is flauwekul.

 • YvesB

  Denk toch maar eens aan de vaccinatie tegen berengeur en beren gedrag.
  Stoppen met castreren met behoud van rendement en Spek.

 • boerkebrabant

  yvesb, ben jij ook tegen de varkenshouderij? wat den k je dat de consument ervan vind dat de beren in ge ent worden, om zo niet geslachtsrijp te laten worden. weer 20% minder eters, ben je soms van de partij voor de dieren?

 • Sjef1114

  Denk eens goed na; de ambachtelijk slager wil geen beren vanwege berengeur, karkaskwaliteit en qua dierenwelzijn is het ook zeker geen verbetering. Boer wordt gestraft met berenkorting. Castreren staat maatschappelijk onder druk. Varkens worden gevaccineerd net als mensen. Vaccineren tegen berengeur en het ongewenste gedrag, wel de voordelen, niet de nadelen. De belgen zijn zo gek nog niet. Zorg eerst dat je het snapt voordat je oordeelt!

 • boerkebrabant

  ik snap het, er hoeft maar een keer een verdenking van onvruchtbare mannen en gevaccineerde beren te zijn, en we gaan met zijn alle naar de klote, maar sommige mensen zien die graag gebeuren,ik denk dat 95 % van de beertjes wereld wijd word gecastereerd, die ingreep word groter gemaakt als hij is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.