Varkenshouderij

Nieuws

Strengere residunorm bemoeilijkt export naar Canada

De strengere normen voor residuen van diergeneesmiddelen in Canada leiden ertoe dat Europees varkensvlees bij export aan strengere normen moet voldoen dan in Europa van kracht zijn.

Dat belemmert export van Europees varkensvlees naar Canada.

Dat blijkt uit antwoorden die Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis geeft op parlementaire vragen van de Spaanse liberaal Ramon Tremosa i Balcells.

Ceta-verdrag

Andriukaitis legt uit dat Europa en Canada in het zogenoemde Ceta-verdrag hebben afgesproken dat exporterende partijen moeten voldoen aan de normen van het land waarnaartoe wordt uitgevoerd.

Ramon Tremosa i Balcells geeft als voorbeeld de toepassing van het antibioticum doxycicline waarvoor in de Europese Unie een maximale residue-limiet (mrl) geldt van 0,1 ppm. In Canada geldt een mrl van 0,01 ppm. Daarmee ontstaat een probleem voor Europese exporteurs, zegt Tremosa i Balcells.

Geen soepelere normen

De Europese Unie wil op haar beurt geen soepelere normen toepassen als het betrekking heeft op de bescherming van de gezondheid van mens, dier of plant. “Dit betekent dat uitvoerproducten moeten voldoen aan de eisen van de importerende partij en dat werkt beide richtingen”, aldus Andriukaitis.

Of registreer je om te kunnen reageren.