Varkenshouderij

Nieuws

POV: Voor de zomer duidelijkheid over ketenorganisatie

“Voor de zomer moet duidelijk zijn of de nieuwe ketenorganisatie voor de varkenshouderij doorgang vindt”, vertelt Linda Janssen, voorzitter van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).

Janssen geeft aan dat de berichten dat de nieuwe ketenorganisatie al een feit is, voorbarig zijn.

Gesprekken in verkennende fase

De POV is samen met de slachterijen (COV), Veevoerindustrie ( Nevedi) en handel (Vee&Logistiek) in gesprek om een ketenorganisatie op te starten. “De gesprekken zijn momenteel nog in een verkennende fase en we willen de POV-leden nog raadplegen of er draagvlak is”, aldus Janssen.

POV wordt niet opgeheven

“Een nieuwe brancheorganisatie betekent niet dat de POV wordt opgeheven. Zeker niet”, vertelt de POV-voorzitter die een oprichting van een brancheorganisatie voor de varkenshouderij naast de producentenorganisatie positief inziet. “Met een branchevereniging hebben we een instrument om voor de collectieve thema’s zoals sectorpromotie, geld te innen vanuit de gehele sector en niet alleen bij de varkenshouders”.

Het steekt Janssen dat de varkenshouders die geen lid zijn van de POV nu niet bijdragen aan sectorpromotie.  - Foto: Ton Kastermans
Het steekt Janssen dat de varkenshouders die geen lid zijn van de POV nu niet bijdragen aan sectorpromotie. - Foto: Ton Kastermans

Hele sector moet bijdragen aan collectieve onderwerpen

Nu betalen POV-leden bovenop de contributie een bedrag voor de sectorpromotie. Het steekt Janssen dat de varkenshouders die geen lid zijn van de POV nu niet bijdragen aan sectorpromotie. De voorzitter hoopt dat er snel een akkoord komt om via de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) bij alle varkenshouders geld te kunnen innen, zodat de hele sector bijdraagt aan collectieve onderwerpen. Janssen verwacht dat een AVV dit jaar gerealiseerd is. Ondertussen gaat de uitvoering van de onderzoeksagenda met bijdragen van de ketenpartijen van de POV gewoon door.

Producentenorganisatie

Na het opheffen van de productschappen heeft onder andere de pluimvee- en vleeskalversector gekozen voor een brancheorganisatie. In de varkenshouderij is gekozen voor een producentenorganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.