Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Brand Biezenmortel begon vermoedelijk in loods

De brand die een zeugenbedrijf in Biezenmortel (N.-Br.) afgelopen vrijdag in de as legde, is hoogstwaarschijnlijk ontstaan in de werktuigenloods.

Dat vertelt POV-voorzitter Linda Janssen, die namens de getroffen familie het woord voert. Toen de brand oversloeg naar de stallen stond het hele bedrijf binnen de korste keren in brand, betoogt Janssen.

De varkenshouder heeft de POV gevraagd de pers te woord te staan. De brand heeft enorm impact op de familie en was binnen korte tijd landelijk nieuws.

Lees verder onder de tweet.

Inspectie elektrische installatie

Janssen zegt dat de varkenshouder niets te verwijten valt. Het bedrijf is up-to-date en voldoet aan de geldende regels, zoals op het gebied van ongediertebestrijding en inspectie van de elektrische installatie.

In een korte reactie geeft de varkenshoudster aan enorm overstuur te zijn. “Ons levenswerk ligt binnen een paar uur volledig in de as.” Voor verdere toelichting verwijst ze door naar POV-voorzitter Janssen. De POV-voorzitter zegt dat de getroffen familie enorm veel steun krijgt van collega’s in de buurt. Dat vindt Janssen erg mooi.

Regels van de overheid zijn er ook debet aan dat stalbranden ontstaan

Ongediertebestrijding

Het steekt Janssen daarentegen wel dat varkenshouders genoodzaakt zijn te investeren in luchtwassers met centrale ventilatiekanalen waardoor een brand zich in mum van tijd door een stal verspreidt. Ook heeft zij moeite met het feit dat varkenshouders steeds meer middelen worden ontnomen om ongedierte te bestrijden, terwijl muizen en ratten wel voor brandgevaar zorgen. Janssen: “Telkens wordt de varkenshouderij aangekeken als een brand uitbreekt. De regels van de overheid zijn er ook debet aan dat stalbranden ontstaan. Ik ga dat punt zeker nog op de agenda zetten.”

Lees ook: Cijfers over stalbranden op EU-niveau bijgehouden

Laatste reacties

 • klein boertje

  ventilatiekanalen zijn als schoorstenen onbegrijpelijk dat het ooit goedgekeurd is

 • boer a

  dat komt omdat het milieu heilig verklaard is, en praktisch boerenverstand telt niet meer.

 • Jan-Zonderland

  Ratten en muizen mogen toch niet meer buiten de gebouwen bestreden worden ?
  Dan vraag je wel om moeilijkheden.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Ventilatiekanalen waren er al lang voor luchtwassers bestonden.Het is een ideaal systeem om in elke afdeling aan de juiste ventilatiebehoefte te voldoen.Alle grote gebouwen in Nederland hebben ventilatiekanalen.Wel moet er gekeken worden welke technische hulpmiddelen er zijn om spreiding van brand in het kanaal te voorkomen.Men zou kunnen denken aan het detecteren van een snelle temperatuurstijging,waarna de zuurstoftoevoer stopt b.v. door het direct stoppen van de ventilatoren.Natuurlijk moet er dan wel direct een alarmsignalering zijn.

 • farmerbn

  Je zou eigenlijk stallen, huizen en kantoren moeten bouwen van onbrandbare materialen zoals ijzer en beton. Isoleren met glaswol ipv pur en tempex. En geen plastic/kunststof.

 • ENDE902

  Ik ben wel benieuwd of de overheid zich enigszins verantwoordelijk voelt voor de gevolgen van hun regelgeving. We wachten maar af welk antwoord Janssen krijgt.

 • kempenboer

  Het zou me niks verwonderen als dierenextremisten dit op hun kerfstok hebben, denkende martelaren te maken van de dieren. Alles met als doel veehouderij negatief te framen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.