Varkenshouderij

Nieuws

AVP-zones België naar noorden uitgebreid na vondst besmet zwijn

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft de AVP-beperkingsgebieden uitgebreid.

Dit gebeurde na de vondst van een met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet wild zwijn in de noordelijke bufferzone. Het besmette, dode zwijn werd aangetroffen tussen de dorpen Les Fossés en Mellier, binnen een straal van 5 kilometer van de buitenste grens van de bufferzone. In overleg met de Europese Commissie worden de bufferzone en besmette zone naar het noorden uitgebreid. Dat zou betekenen dat er een kleine 3.000 hectare aan de zones worden toegevoegd.

Gevolgen voor transportregels

Wat de gevolgen van deze recente vondst zijn op de afgelopen week donderdag versoepelde transportregels is volgens de FAVV nog niet bekend. Het is sinds 14 februari toegestaan om varkens van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig te laden voor vervoer naar het slachthuis. Hierover moet de minister van landbouw nog een beslissing nemen. Een woordvoerder van de FAVV benadrukt dat de uitbreiding van de toezichtsgebieden geen gevolgen heeft voor varkenshouders.

De teller van het aantal met AVP-besmette wilde zwijnen benadert de 500.

Of registreer je om te kunnen reageren.