Varkenshouderij

Nieuws

AVP-uitbraak funest voor Duitse zeugenhouders

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest zou in Duitsland meer dan een derde van de zeugenbedrijven de kop kosten.

Nu er steeds dichter aan de Duits-Poolse grens met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmette wilde zwijnen worden aangetroffen, nemen de zorgen onder Duitse varkenshouders steeds verder toe.

Volgens Albert Hortmann-Scholten, marktdeskundige varkenshouderij bij de Landwirtschaftskammer Niedersaksen, betekent een uitbraak in Duitsland het einde van meer dan een derde van de zeugenbedrijven: “We hebben nog 8.000 zeugenbedrijven in Duitsland. De meeste bedrijven staan er financieel slecht voor na 2017-2018, daarom vrees ik dat veel bedrijven een voortijdig einde tegemoet gaan.”

Een derde van de bedrijven stopt toch al

Onder normale omstandigheden stopt een derde van de bedrijven de komende jaren al vanwege de regelgeving rond kraamhokken, castratie en het couperen van staarten, zegt Hortmann-Scholten. “Met een uitbraak worden het er alleen maar meer.”

Hogere prijzen voor vleesvarkenshouders

Voor de vleesvarkenshouders ziet het er volgens Hortmann-Scholten minder negatief uit omdat deze nu juist profiteren van de hoge prijzen. Maar ook voor de vleesvarkenshouders wordt het moeilijk. Ondanks veel intensief overleg tussen de Europese Unie en China houdt China vast aan het laten vervallen van exportcertificaten zodra er AVP onder wilde zwijnen wordt aangetroffen.

Alleen Canada bereid Duits varkensvlees te blijven afnemen

Hortmann-Scholten gaat ervan uit dat ook veel andere afzetlanden buiten de EU de Chinese lijn zullen volgen. Vooralsnog is alleen Canada bereid Duits varkensvlees te blijven afnemen. Naast een beperkte markt liggen de prijzen voor dat land ook een stuk lager, dus biedt dit weinig soelaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.