Varkenshouderij

Nieuws

Topigs Norsvin betreedt Deense varkensmarkt

De eerste Deense boeren doen ervaring op met Topigs Norsvin-zeugen. Drie Deense bedrijven kunnen op jaarbasis 16.000 TN70- zeugen fokken.

Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin heeft voet aan de grond in Denemarken. Ze hebben sinds een jaar 3 bedrijven die Topigs Norsvin 70-zeugen fokken. Een bedrijf is biologisch. De andere 2 bedrijven zijn gangbaar en hebben samen 1.300 zeugenplaatsen. Zodra de bedrijven volle bak draaien, kunnen ze met zijn drieën jaarlijks 16.000 TN-70 zeugen produceren, waarvan 3.000 voor de biologische varkenshouderij. Op de Deense fokbedrijven liggen Landras-zeugen. Het fokkerijsperma gaat van het Noorse beren-station direct naar de Deense fokkers.

Cijfers in 2020

Het is nog pril, verklaart Tor Arne Sletmoen, regiodirecteur van Topigs Norsvin en onder meer verantwoordelijk voor Scandinavië. Er doen nu ongeveer 15 Deense varkensbedrijven ervaring op met Topigs Norsvin 70-zeugen. De Noorse regiodirecteur zegt dat zij in 2020 productiecijfers hebben van hun zeugen in Denemarken.

Nog geen eindberen

De vermeerderaars gebruiken een Deense Duroc-eindbeer, vermoedt Sletmoen. “Ze hebben in Denemarken weinig andere keus.” De mogelijkheid bestaat dat Topigs Norsvin op termijn ook eindbeersperma gaat leveren voor de Deense markt. Dat zal op zijn vroegst in 2021 zijn, vertelt Sletmoen. “We richten ons eerst op de introductie van de TN 70-zeug in Denemarken.”

Deense varkensgenetica deed ruwweg tien jaar geleden zijn intrede op de Nederlandse markt. In Nederland verschenen toen fokbedrijven en er werd sperma geïmporteerd om Deense zeugen te fokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.