Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Tönnies wil inkoopcontracten met varkenshouders

Tönnies wil de varkensaanvoer verzekeren met contracten en biedt een halve euro per varken.

De Duitse marktleider Tönnies Fleisch wil een kwart van de varkens op contractbasis gaan inkopen. Dat komt neer op jaarlijks 4 miljoen varkens. Het gaat om driehoekscontracten tussen de boer, de handelaar en Tönnies.

De Duitse vleesverwerker heeft op de slachterij in Weißenfels ervaring met contractinkoop. Dat bevalt goed, zodat het nu bij de andere Tönnies-slachterijen ook mogelijk wordt. Voor Nederlandse boeren is het voorlopig nog niet mogelijk om een leveringscontract met Tönnies te sluiten, verklaart inkoopleider Robert Elmerhaus. Elmerhaus: “We willen de contractinkoop eerst in Duitsland op de rit hebben. Dat kijken we op een later tijdstip of we ook in het buitenland met contractinkoop gaan werken.”

Looptijd van een jaar

De boer gaat een contract aan met een looptijd van een jaar. Als drie maanden voor afloop van het contract niet wordt opgezegd, loopt het opnieuw een jaar door.

De boer geeft aan hoeveel varkens hij jaarlijks op contract aan Tönnies verkoopt. Voor elk contractvarken beurt hij € 0,50 bonus. De varkens moeten een week voor slacht zijn opgegeven. Tönnies neemt ze dan met voorrang af, zodat de stal op de geplande datum leeg is.

Drie afrekenmogelijkheden

De vleesverwerker biedt drie afrekenmogelijkheden aan voor de varkens. Een dagprijs, een weekprijs of een driewekenprijs. De weekprijs geldt van maandag tot en met zaterdag in de leverweek. De basis voor de inkoopprijs is de Duitse Vereinigungspreis, de wekelijkse adviesprijs van de Duitse producenten. Tonnies gaat niet met een Hauspreis onder deze prijs zitten. Het vleesbedrijf wil de varkens binnen vijf dagen betalen, schrijft het op de website.

Gekort wordt alleen als de varkens langer dan een halfjaar salmonella-status 3 hebben. Dat gaat er 1,5 cent van de prijs af. Als na een jaar nog geen verbetering is in de salmonella-status dan verdubbeld de aftrek.

Laatste reacties

 • Oké dan

  Met andere woorden, wie varkens levert zonder contract krijgt vaker te maken met een hauspreis of kan zijn varkens niet kwijt. Dit geldt dus voor Nederlandse varkens omdat die geen contact kunnen afsluiten. Wees gewaarschuwd ga op zoek naar een andere afnemer.

 • gebr.hendrikx1

  Grapje zeker

 • drikhend

  Beste Oke dan Is het niet andersom . Is deze grote slachter zelf niet bang dat hij niet voldoende varkens zeker in handen heeft . Nu zijn er al niet te veel varkens en door allehande milieu , mest ,natuur ,welzijn enz. wetgeving gaan er bedrijven afvallen . En wat gebeurd er als eventueel uitstoot van schadelijke stoffen beperkt gaan worden dus minder bij bestaande bedrijven en deze buiten en binnen de landbouw verhandeld mogen worden om zo te compeseren . De kans zit er in dat het aantal varkens in Nederland en Duitsland niet meer zal groeien maar eerder zal afnemen . Maar ondanks dat er mensen zijn die minder vlees gaan eten zal de vraag niet afnemen . Door dat andere mensen meer gaan eten omdat ze wat meer te besteden krijgen en wereld wijd de bevolking groeid . En deze varkens zullen gemiddeld meer op moeten brengen dan de vrije varkens . Want anders zal het niet lang stand houden . En die 50 cent is maar eem schamel beetje om je te binden .

 • Oké dan

  Dirkhend ik denk dat dit is puur voor de binnenlandse markt is voor varkens die geboren, gemest en geslacht zijn in Duitsland (DDD). Als ze Nederlandse varkens een contract aanbieden is dat voor de Nederlandse of bacon markt maar met de Brexit op komst durft men dit nu nog niet aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.