Varkenshouderij

Nieuws 4 reactieslaatste update:18 nov 2019

AVP vanuit Polen plots 300 km dichter bij Westen

Op 85 kilometer van de Duitse grens in Polen is een aangereden wild zwijn positief getest op Afrikaanse varkenspest (AVP).

Het dier werd op 4 november gevonden in de provincie Lubusz, die grenst aan de oostgrens van Duitsland. Donderdag werd het nieuws bekendgemaakt door het hoofd van de Poolse veterinaire inspectie.

Daarmee is het virus volgens de Poolse veterinaire dienst in één klap 300 kilometer naar het westen opgeschoven. Hiervoor was het virus nog te vinden in een gebied rondom Warschau, maar daar leek het al enige tijd te blijven. Wel kroop het in noordelijk Polen langzaam westwaarts gedurende 2019.

Geïsoleerd geval

De veterinaire dienst spreekt van een ‘geïsoleerd geval van deze ziekte in wilde zwijnen, zonder dat er de mogelijkheid bestaat van een epidemiologisch of geografisch verband met de eerder gerapporteerde gevallen van AVP op het Poolse grondgebied’.

De vindplaats is vlak bij het dorpje Tarnów Jezierny, op circa 110 kilometer hemelsbreed van de Duitse grensplaats Frankfurt an der Oder.

Laatste reacties

  • Komt goed

    Wanneer gaan we hier doorpakken met het afschieten van wilde zwijnen?? Of moet er eerst een ramp gebeuren? We weten nu toch al heeeeeeeel lang dat het gevaar op ons afkomt

  • In Overijssel stikt het op sommige plaatsen er ook van ,alleen hanteren ze hier een nul optie voor de wilde zwijnen, die dan weer door de politiek niet wordt uitgevoerd.Want in het natura 2000 gebied wil Natuurmonumenten niet meewerken.

  • Jules Vismale

    Recent geleden hebben een stel wilde zwijnen in Italië een stel drughandelaren van een verborgen voorraad cocaïne, met een straatwaarde van 20.000 euro, beroofd en dit vernield of zelfs verslonden! Thans zijn die zwijnen in Zuid-Europa zo'n plaag geworden dat ze de mensen ontzettend veel schade berokkenen en niettemin kan alleen de wolf de zwijnen nog intomen door op besmette dieren te jagen en deze te doden. Wolven zijn blijkbaar, net als mensen, immuun voor de varkenspest.

  • kempenboer

    16 nov 20:18 , ik denk dat we ons moeten voorbereiden: brief sturen waarin staat dat ze 100% verantwoordelijk worden gehouden bij pest uitbraak door nalatigheid. Effe collectief advocaat erop zetten, anders schade niet te overzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.