Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

ABN: risico voedselcrisis door duur varkensvlees

De Afrikaanse varkenspest zou nog wel eens voor een nieuwe voedselcrisis kunnen zorgen.

Ziekten en plagen zorgden in het verleden wel eens voor oplopende voedselprijzen over een breder gebied. Dat meldt ABN Amro Insights.

Weersomstandigheden, de olieprijs of handelsbeperkingen of -conflicten zijn ook factoren die voedselprijzen kunnen verhogen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is dus ook een beperking.

Vooral ontwikkelingslanden hebben last van sterk stijgende voedselprijzen. Bijna de helft van het inkomen wordt in deze landen uitgegeven aan voedsel. In de Westerse landen is dit maar 10-15%.

Prijs varkensvlees

De derdewereldlanden hebben over het algemeen weinig last van duurder wordend varkensvlees. Het is er namelijk voor de meeste inwoners simpelweg niet te betalen.

Nederlandse consumenten hebben er duidelijk wel last van. Slachters moeten hoge varkensprijzen betalen en de voorraad varkensvlees is beperkt. Voor varkenshouders is dit een goede zaak.

Lees ook: Vleesvarkensmarkt in euforische stemming

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  mooi zo, nu de melk nog

 • deB.


  Dat gaat ook nog gebeuren...ooit

 • Kringloopboer

  Nou mogen best wel eens vaker naar de kosten kijken .
  Daar zit een hoop winst want alles wordt duurder .
  Maar als je goed kijkt zijn het altijd heffingen belastingen polderlasten ect . Die het gros van de lasten verzwaring uitmaken .
  En als je volgend jaar leest dat de kaspositie in de melkveehouderij met 30.000,- is verbeterd .
  Kun je er weer op rekenen.
  Gr kringloopboer

 • helderziende

  voedselcrisis,nou abn dat werd dan tijd!!,de boer verdiend al jaren veel te weinig,en nu er voor de boer wat te verdienen is begint het gejank weer,de Quote 500 staat vol met mee-vreters uit de verwerkende industrie en handel.ga daar je jank verhaal verkondigen!!

 • pinkeltje

  Oh, maar het is toch de bedoeling dat we stoppen met vlees eten. Als ik de profeten van vandaag moet geloven dan zou het decimeren van die verspillende varkensstapel die mede ten grondslag ligt aan het vergaan van de aarde toch juist heel veel voedsel op moeten leveren?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.